• Početna>
  • Vesti>

Gost PKC “Akvarijus” Aleksandra Jovičić, dobitnica ovogodišnje nagrade„Milutin Bojić”

Gost mitrovačkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ sutra u 19:00 biće književnica iz Leška Aleksandra Jovičić, dobitnica ovogodišnje nagrade „Milutin Bojić” za mlade pesnike. Povod za razgovor sa pesnikinjom, rođenom u Orahovcu 1986. godine, jeste i njena nova knjiga „Naše male smrti“ koja je objavljena u izdanju beogradske Književne radionice Rašić 2020. godine. U programu, pored autorke, učestvuju i njene kolege Žarko Milenković i Aleksandar Dunđerin. Stihove će kazivati Lidija Nikolić. Ulaz je slobodan.

Aleksandra Jovičić rođena je 1986. godine u Prištini, a odrasla je u Orahovcu. Diplomirala je na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Univerziteta u Beogradu, a magistrirala na Departmanu za srpsku književnost i jezik Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Objavljivala priče, pesme i eseje u regionalnim i inostranim zbornicima i književnim časopisima. Poezija joj je prevođena na engleski i arapski jezik. Dobitnica nagrade Mak Dizdar mladom pjesniku za najbolju neobjavljenu zbirku pesama (Stolac 2017). Na Literarnom konkursu u čast Rada Drainca 2018. godine dobila je prvu nagradu za esej. Dobitnica je druge nagrade na konkursu „Ulaznica 2020“. Zbirka pesama Lutanja objavljena je i promovisana u Stocu 2018. godine u okviru festivala Slovo Gorčina. Zbirka pesama Naše male smrti objavljena je u izdanju Književne radionice Rašić 2020. godine.

Urednica je elektronskog časopisa Libartes. Živi i radi u Lešku nadomak Leposavića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još