Priština uključuje strane „specijalce“ u dijalog?

Prištinska vlada namerava da proširi tim za dijalog sa Beogradom uključivanjem međunarodnih stručnjaka, a neke od njih angažovaće ambasade različitih zemalja na Kosovu, između ostalih i Velike Britanije, Švajcarske i Mađarske, piše „Koha“.

Ambasade Velike Britanije i Mađarske odbile su da komentarišu ove navode, a Švajcarska je listu odgovorila da bi po tom pitanju trebalo da se obrati kosovskoj vladi.

Direktor Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti rekao je da su u procesu dijaloga, zbog nedostatka stručnosti, napravljene greške, preneo je portal Kosovo onlajn.

Naglasio je da su razgovori sa Srbijom kompleksni i da kosovskom timu nedostaju stručnjaci. Grupa koju vodi Rašiti izradila je projekat u saradnji sa ambasadom Norveške u kojem će biti angažovani lokalni stručnjaci u kosovskom timu.

Kako se podseća, prištinska vlada, ambasada Norveške i Grupa za Balkan potpisali su 22. aprila memorandum o razumevanju koji predviđa mogućnosti za angažovanje stranih stručnjaka u procesu dijaloga sa Srbijom i drugim programima vezanim za dijalog.

Do sada angažovani stručnjaci su: Bernard Nikaj, Leon Maljazogu, Robert Muharemi, Muhamet Mustafa, Veton Suroi i Bljerim Šalja.

Balkanska grupa za politiku navodi da oni neće imati predstavničku ili vodeću ulogu u razgovorima sa Srbijom.

Izvor Sputnjik

Comments

Pročitaj još