• Početna>
  • Vesti>

Vlada Aljbina Kurtija ćuti o zahtevu država Kvinte da se sprovede sudska odluka o Visokim Dečanima

Vlada Kosova nije komentarisala zahtev država Kvinte koje su pozvale na poštovanje odluke Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem 24 hektara zemlje manastiru Dečani, prenosi Ekonomija onlajn.

Šefovi misija zemalja Kvinte (Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija)u sredu 19. maja su kroz zajedničku izjavu  saopštili da će poštovanje odluke Ustavnog suda o vraćanju manastirske zemlje biti jedan od najvažnijih ispita nove kosovske izvršne vlasti u sprovođenju reformi i poštovanju vladavine zakona.

Ni punih pet godina od odluke Ustavnog suda Kosova da se prizna vlasništvo manastira Dečan nad 24 hektara zemlje ova odluka nije sprovdena.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa da neće sprovoditi odluku Ustavnog suda Kosova i shodno tome potvrdio da opštinske vlasti nisu promenile stav o neprihvatanju odluke Ustavnog suda.

“Odluka Ustavnog suda je građanima Dečana onemogućila ostvarivanje njihovog interesa i ekonomski razvoj. U slučaju da se sprovede odluka Ustavnog suda Vlada Kosova mora da preuzme realizaciju mnogih zahteva opštine Dečan”, rekao je Ramosaj.

Predsedništvo Udruženja istoričara Kosova juče se takođe usprotivilo sprovođenju odluke Ustavnog suda, navodeći da je odluka o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Viskoi Dečani doneta po „zakonima iz 90-ih“.

Povodom stavljanja manastira Viskoi Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika u Evropi od strane organizacije Evropa Nostra ovoj organizaciji su prvo uputili pismo kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu i premijer Aljbin Kurti u kome kažu da je manastir Dečan u dobrom stanju i da mu ne preti nikakva opasnost a pre nekoliko dana i minsitarka spoljnih poslova Donika Gervala sa ministrom kulture Hajrualhom Čekuom.

Izvor: Kosovo Online, Economia online

Comments

Pročitaj još