• Početna>
  • Vesti>

Zemlje Kvinte traže od vlasti u Prištini da sprovedu odluku suda o zemljištu manastira Visoki Dečani

Šefovi misija u Prištini Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država u zajedničkoj izjavi naveli su da će jedan od ključnih testova rešenosti vlade u Prištini biti primena odluke kosovskog ustavnog suda iz maja 2016. godine o upisu zemljišta manastira Dečani.

U zajedničkoj izjavi šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ističu da je “22. marta imenovana nova vlada sa snažnim mandatom za reformu i poštovanje vladavine zakona”.

“Jedan od ključnih testova njene rešenosti biće primena odluke kosovskog ustavnog suda iz maja 2016. godine o upisu zemljišta manastira Dečani. Poštovanje vladavine zakona je obaveza svih vlada”, naglašavaju u izjavi.

Dodaju da snažno podstiču vladu u Prištini da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom u skladu sa odlukom ustavnog suda.

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog na Tviteru jenapisao da ni nakon pet godina, otkako je ustavni sud doneo odluku o tom pitanju, odluka nije sprovedena.

“Žao mi je što se pet godina otkako je ustavni sud doneo odluku o zemljišnom sporu u Dečanima, odluka još uvek ne sprovodi. Kosovo može da napreduje samo pridržavajući se vladavine prava kao osnovnog demokratskog principa”, rekao je Suniog.

Prethodno, Eparhija raško-prizrenska upozorila je da opštinske vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini o vlasništvu 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani i upišu je u katastar.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još