U Srbiju stiglo novih 440.000 Sinofarm vakcina, Stefanović: Zahvalni kineskoj vojsci

Na beogradski aerodrom Nikola Tesla jutros je sleteo avion Er Srbije sa 440.000 doza kineske Sinofarm vakcine protiv korona virusa, a pošiljku su dočekali ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, ministar odbrane Nebojša Stefanović i kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo.

Od tog broja, 200.000 vakcina su donacija kineske vojske.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će sa isporukama do vikenda Srbija izaći na 3, 5 milona doza Sinofarm vakcine.

To je jedan od presudnih faktora zašto je Srbija danas u situaciji kada se vidi svetlo na kraju tunela, rekao je Lončar.

On je, međutim, istakao da to ne znači opuštanje i pozvao građane da iskoriste to što ima dovoljno i više vrsta vakcina i da se vakcinisuu, ističući da je to jedini način da se vratimo normalnom životu.

Lončar je apelovao na lokalne samouprave u opštinama gde je odziv na vakcinaciju manji da se aktivnije uključe i promovišsu vakcinaciju.

On je apelovao na mlade da se vakcinišu i naveo primer Pekinga, gde je u jednom momentu dat prioritet vakcinaciji mladih, jer oni moraju da se kreću i rade, i istakao da je to dalo reziultate.

Lončar je ponovio da su vakcine bezbedne i da deluju, ukazujući da su rezultati bolji svuda gde se više ljudi vakcinisalo.

Ministar zdravlja je zahvalio ambasadorki Kine, kineskom predsedniku i kompaniji Er Srbija za sve što su uradili u nabavci vakcina.

Zahvalni na donaciji vakcina kineskoj vojsci

Ministar odbrane Nebojša Stefanović danas je na dočeku novog kontigenta vakcina Sinofarm koje su stigle u Srbiju, posebno zahvalio na 200.000 doza koje su donacija kineske vojske.

On je poručio da će vakcine koje stižu kao donacija kineske vojske značajno pomoći u zaštiti od panademije i pozvao sve pripadanike Ministarstva odbrane i njihove porodice da se vakcinišu i tako pokažu odgovornost.

Stefanović je izneo podatak da su svi vojni lekari vakcinsiani i da je 95 odsto zaposlenih na VMA vakcinisano, što je dokaz da stručnjaci veruju u imunizaciju protiv Kovid 19.

Napomenuo je da je vakcinacija jedini način da izađemo iz ove krize i posebno naglasio da vojska kao jedan od stubova bezbednosati Srbije treba bude zaštićena.

Kineska ambasadorka Čen Bo, koja je prisustvala dočeku, izrazila je zadovoljstvo zbog novog kontigenta vakcina Sinofarma za Srbiju, a posebno je istakla donaciju vojske Kine koja je dokaz čeličnog prijateljstva i saradnje dve armije u borbi sa pandemijom.

Ona je naglasila da je masovna vakcinacija veoma važna i da se divi se postignutim rezultatima Srbije na tom planu, a smatra da će ova donacija svakako dati dalji doprinos tome.

Izvor: Tanjug

Comments