• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika Slobodana Rakića: Pravi trenutak je trenutak svesnosti o našoj bitnosti u ovom svetu

Prva samostalna izložba slikara iz Kosovske Mitrovice Slobodana Rakića „Trenutak“, otvorena je sinoć u Gradskom muzeju, pod okriljem manifestacije Noć muzeja.

Svojim sugrađanima, Rakić je dobro poznat po muzičkim afinitetima, a sinoć su imali priliku da upoznaju i ozbiljnog likovnog stvaraoca. Rakićeve slike su prikaz trenutka, kao verovatno jedinog ljudskog imetka. Trenutak je vreme u kome se sve dešava. Posmatrano sa aspekta večnosti, i ljudski život nije ništa više od jednog trenutka. A Rakićev trenutak je maglovit, senovit, mističan, sa bezbroj mogućnosti. Pozlata koja tu i tamo izranja iz te magle, nagoveštava da je svaki ponaosob dragocen. Ako i u načinu na koji su slike postavljene u muzeju, pokušamo da pronađemo simboliku, onda je prvi važan trenutak u Rakićevoj izložbi baš kao i u priči bilo koga od nas, trenutak susreta sa Hristom što je trenutak istine. A onda slede duboki uzdah, letovi, klica, dodir….

„Moj trenutak su emocije pretočene kroz boju. sve ono što sam sakupljao u sebi, neki moji doživljaji koje sam proživljavao sa mojim sugrađanima. Pravi trenutak je trenutak svesnosti o našem stvaralaštvu, o našoj bitnosti u ovom svetu“ kaže Slobodan.

Kada je u pitanju muzika, Slobodan u duhu večeri kaže da nije trenutak za to, ali da ima planove koje će početi da ostvaruje tek kada epidemiološka situacija to bude dopustila. U međuvremenu, posvetio se kako kaže, svojoj prvoj ljubavi, slikarstvu.

Izložba će biti postavljena do 1. juna.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još