Hag: Četvrta statusna konferencija u slučaju Tačija i drugih održava se danas

Pred Specijalizovanim većima Kosova danas će biti održana četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu.

Konferencija pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu počinje u 11 sati.

Na konferenciji, na kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i advokati optuženih raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza i istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Optuženi će, najverovatnije kao i do sada, konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: Kosovo Online

Comments