• Početna>
  • Vesti>

Eparhija: Pet godina odbijanja da se manastiru Visoki Dečani upiše imovina

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da opštinske vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini o vlasništvu 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani i upišu je u katastar.

U junu 2019. godine, Ustavni sud se obratio manastiru Visoki Dečani, nakon što se manastir žalio zbog neizvršavanja pomenute odluke, i saopštio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu i da su odluke ustavnog suda objavljene u Službenom glasniku.

Pošto je to učinjeno, podsećaju iz Eparhije, Ustavni sud navodi u svom odgovoru, da to obavezuje sve strane u procesu, i na kraju pisma saopštava da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti po ustavu i zakonima.

Nažalost, iako se manastir u međuvremenu obratio i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije izvršena. Prošle godine, uz puni nadzor misije OEBS-a na KiM, ponovljena je procedura zahteva za upis zemlje po odluci Ustavnog suda i pred lokalnim i pred Centralnim katastrom, i u oba slučaja zahtev manastira je ignorisan.

U međuvremenu, u svojim izveštajima za 2019. i 2020. godinu o verskim pravima, američki Stejt department je stalno pominjao ovaj problem, ističući da niko nije odgovarao pred zakonom zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda.

“Na osnovu svega ovoga jasno je da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede. Nažalost, svedoci smo da je lokalno zakonodavstvo nemoćno da išta učini, da su institucije u rukama pojedinaca koji kroje pravdu mimo Vrhovnog i Ustavnog suda i zakona i da međunarodni predstavnici jednostavno do sada nisu našli načina kako da kosovske institucije prinude da poštuju odluku sopstvenih najviših pravosudnih institucija i vladavinu prava”, ukazuju iz Eparhije.

Istovremeno, dodaju iz Eparhije, ovih dana, ministar za prostorno planiranje u vladi Aljbina Kurtija Ljiburn Aljiju, prema izveštajima medija, jasno je rekao da je izgradnja puta Dečani–Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da je izričito protiv gradnje zaobilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira”.

Iz Eparhije ističu da su “oba ova slučaja izašla u javnost ponovo upravo u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u svom jučerašnjem pismu organizaciji Evropa nostra (pismo je objavljeno u medijima pre nego što je poslato primaocu, što je skandal svoje vrste) izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu koju je sastavila 8. aprila ove godine organizacija Evropa nostra, jer navodno manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako se kaže, Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite”.

U reagovanju, Eparhija ocenjuje da iz priloženog može da se vidi da “kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture”.

“Eparhija raško-prizrenska ovom prilikom izražava ne samo žaljenje nego i otvorenu indignaciju zbog ovakvog ponašanja prištinskih institucija koje neskriveno pokazuju pravnu nekompetentnost i nedobronameran odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj baštini”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Eparhija raško-prizrenska SPC uvek bila i biće otvorena za dijalog sa svim ljudima dobre volje jer je to stav Svetog arhijerejskog sabora naše Crkve, dodajući da dok se ne izvrši odluka suda i ne upišu u katastarsku listu manastira 24 hektara zemlje po presudi, predstavnici Eparhije neće biti u mogućnosti da učestvuju u sastancima sa predstavnicima lokalnih institucija.

Takođe, dodaju da, ukoliko se ne ispoštuje odluka Komisije o specijalnim zaštićenim zonama koja je jednoglasno prihvaćena i potpisana, Eparhija raško-prizrenska neće moći da učestvuje u sednicama Komisije jer je, ističu, bespredmetno sedeti sa onima koji ne poštuju sopstvene odluke i obaveze.

“Eparhija još jednom naglašava svoju spremnost na dijalog, kao Eparhija Srpske pravoslavne crkve sa administrativnim centrom u Beogradu (kako se navodi i u Ahtisarijevom dokumentu) ali samo u slučaju da sa kosovske strane postoji spremnost na dijalog i poštovanje zakona i sudskih odluka posebno prema SPC (na što se kosovska vlada obavezala Vašingtonskim sporazumom prošle godine) i na čemu insistira i sadašnja administracija SAD”, ističe Eparhija.

Za svaki dijalog je, naglašavaju, potrebno poverenje i poštovanje ranije preuzetih obaveza.

“Pošto ne vidimo da je to slučaj, očekujemo od međunarodnih predstavnika da kosovske zvaničnike privole da poštuju vladavinu prava i zakona”, zaključuje se u reagovanju Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još