• Početna>
  • Vesti>

Vučić u dvodnevnoj poseti Češkoj; Sa Zemanom o važnim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje danas dvodnevnu posetu Češkoj razgovorima sa predsednikom Milošem Zemanom o privrednoj saradnji i budućnosti Zapadnog Balkana

Poseta predsednika Srbije prva je inostrana zvanična poseta češkom predsedniku od izbijanja pandemije korona virusa.

Zeman je najavio da će teme razgovora biti privredna saradnja uz uzajamnu podršku investicija, pandemija kovid-19 gde ga interesuju srpska iskustva sa vakcinacijom protiv te bolesti. Tema razgovora biće i pitanje proširenja Evropske unije, što je dugoročni prioritet češke spoljne politike i budućnost Zapadnog Balkana, gde je propala Zemanova inicijativa iz 2019. godine da Češka povuče priznanje Kosova, prenosi Pink.rs

“Cenim nezavisnu spoljnu politiku Srbije. To je ponosan narod i ne dopušta da ga vucaraju bilo kakvi inostrani pritisci”, kazao je češki predsednik uoči posete Vučića.

Predsednici Vučić i Zeman razmeniće i visoka državna odlikovanja a danas predsednika Srbije čekaju i razgovori sa predsednicima oba doma češkog parlamenta, Poslaničkog doma Radekom Vondračekom i Senata Milošom Vistrčilom.

U sredu će o ekonomskoj saradnji, pitanjima Zapadnog Balkana i borbi protiv pandemije kovid-19 Vučić razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišom, saopštila je Babišova kancelarija.

Odvojeni susreti čekaju i ministre u pratnji predsednika Vučića sa češkom ministarkom finansija Alenom Šilerovom i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom.

Izvor Pink,RKM, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još