• Početna>
  • Vesti>

EU zahteva formiranje ZSO, Priština poručuje će to biti u skladu sa Ustavom

Foto: Tanjug

Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.

Dok u Demokratskoj partiji Kosova smatraju da je mogućnost ponovnog otvaranja ove teme opasno, civilno društvo pruža podršku izvršnoj vlasti za osnivanje Zajednice, ali samo na osnovu kosovskog Ustava.

Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže za Kosovo pres da je sporazum o pridruživanju iz 2013. godine zaključen u dobroj nameri i da je na Kosovu da predloži način za njegovu primenu.

„Kosovo je 2013. godine sklopilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, sporazum iz 2013. godine ratifikovala je Skupština dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, poručio je Stano u pismenom odgovoru za Kosovo pres.

Nasuprot tome, portparol kosovske vlade Perparim Krieziu kaže da je stav izvršne vlasti o ovoj temi jasan i da neće biti ništa što će defunkcionalizovati Kosovo.

„Znate, vlada ima jasan stav po ovom pitanju. Takođe vas podsećam  na stavove Samoopredeljenja u vezi sa ovom temom. Premijer Kurti je rekao da je sloboda udruživanja sloboda zagarantovana Ustavom, jer za to postoji Ustav i presuda Ustavnog suda, koji će biti u službi funkcionisanja zemlje, a ne u nefunkcionalizaciji država. Zbog toga smo rekli da ne može postojati jednoetničko udruživanje opština“, poručuje Krieziu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još