• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Nastavićemo da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevamo da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena

Otmica rudara Žarka Spasića, koja se dogodila na današnji dan 1998. godine, označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade RS.

“Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi. Nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih naših sunarodnika.

Nastavićemo da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevamo da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena, jer imamo zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temeljimo na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti.

Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima. Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju.

Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu”, stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još