Šahovska liga Kosova i Metohije počinje 15. maja

Šahovski savez Kosova i Metohije posle punih 26 godina organizuje Ligu Kosova i Metohije a tim povodom je juče u Privatnom-kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici ordržan poslednji pripremni prijateljski meč između Šahovskog kluba „Trepča“ i Šahovskog kluba „Akvarijus“.

Meč je odigran sa ciljem upoznavanja sa tačnim propozicijama i pravilima, kao što je pisanje poteza, a drugi tim „Trepče“ je savladao prvi tim „Akvarijusa“ rezultatom 4:2.

U subotu (15. maj) počinje Liga Kosova i Metohije na kojoj će se igrati dva kola. Učestvuje ukupno šest ekipa, dve iz Kosovske Mitrovice, i po jedna ekipa iz Leposavića, Zubinog Potoka, Gračanice i Štrpca. Prvak lige nastavlja svoje takmičenje u Šahovskoj ligi centralne Srbije. Tempo igre je devedeset minuta po igraču plus trideset sekundi, a organizator takmičenja je Šahovski klub „Mokra Gora” iz Zubinog Potoka.

Predsednik Šahovskog kluba „Trepča“ Momčilo Adžić kaže da se nakon dugo godina održava ovakva vrsta takmičenja i izrazio nadu za velikim uspehom i svim šahistima poželeo dobru igru.

„Ovo je seniorska konkurencija i nadamo se da ćemo u narednom periodu imati više ekipa odnosno više registrovanih klubova koji će uzeti učešće u takmičenju. Obezbedili smo da prvak lige ide na takmičenje u Ligi centralne Srbije. Ovo je prva godina i nadamo se da ćemo imati više uspeha i da ćemo moći da organizujemo druge turnire i da ćemo privući što veći broj šahista“ rekao je Adžić.

Predsednik Šahovskog kluba „ Trepča“ kaže da će sledeće subote i nedelje u Kosovskoj Mitrovici organizovati još dva kola, tako da će takmičenje biti završeno u tri vikenda a igraće se jednokružno, po Bergerovom sistemu (svako sa svakim).

Aleksandar Dunđerin ispred PKC „Akvarijus“ ističe da je PKC „Akvarijus“ protekle godine krenuo sa organizovanjem šahovskih turnira a da je zbog velikog interesovanja omladine oformljen i Šahovski klub „Akvarijus“. On dodaje da je u planu i formiranje prvog ženskog šahovskog kluba na prostoru Kosova i Metohije.

„Prošlo je dvadeset i šest godina od kada je poslednji put igrana Šahovska liga Kosova i Metohije. Kada je Momčilo Adžić došao na ideju da se ponovo formira liga koja bi imala direktnu prohodnost u okviru Šahovskog Saveza Srbije u ligu centralne Srbije, odmah smo se odazvali i pre više od godinu dana počeli da organizujemo turnire a onda kada smo videli koliko se veliki broj, pogotovo mladih ljudi odazvao, rešili smo da oformimo šahovski klub i pre svega okupimo kvalitetne ljude i šahiste. Nakon toga, u drugom planu, barem što se tiče predstojećeg takmičenja a sa druge strane da oformimo i omladinski pogon škole šaha u saradnji sa Šahovskim klubom „Trepča“ i njohovim predsednikom, i ono što bi se prvi put desilo a to je da oformimo i prvi ženski šahovski klub na prostoru Kosova i Metohije“ rekao je Dunđerin.

Član ekipe „Akvarijusa“ Dušan Simonović, koji je ostvario jednu pobedu, kaže da je atmosfera bila napeta ali da je sve prošlo u prijateljskom duhu.

„Danas je održan probni meč zbog početka lige Kosova i Metohije . Atmosfera je bila napeta. Igrao sam na trećoj tabli. Meč smo izgubili sa 4:2 ali je zaista sve prošlo u prijateljskom duhu. Zadovoljan sam današnjim ostvarenjem a vidim da su i ostali saigrači zadovoljni takođe. Krenuli smo sa pisanjem poteza, što do sada nismo radili“ rekao je Simonović.

Prva dva kola šahovskog turnira odigraće se u Zubinom Potoku gde će domaćin biti “Mokra Gora” dok će druga dva kola biti održana u Kosovskoj Mitrovici gde će domaćini biti “Trepča” i “Akvarijus”. Peto kolo igraće se u Leposaviću a domaćin je ŠK “Kosmet”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još