• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj priznao da je tajno spremao akciju protiv Srbije

Nekadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj potvrdio je da je u tajnosti pripremao materijal za podizanje tužbe protiv Srbije.

Haradinaj je kazao da je još u vreme dok je vršio funkciju premijera u tajnosti pripremao dosije zajedno sa poznatim stručnjacima, objavila je Gazeta Ekspres.

Sa druge strane, kaže da ne treba žuriti i delovati bez odobrenja „stručnjaka“- da bi tzv. Kosovo dobilo slučaj na sudu.

Precizira da tužba protiv Srbije „nije cenkanje“, te da bi trebalo da se pažljivo odabere trenutak za njeno podnošenje.

„Mora se odabrati određeni trenutak, moraju se dobiti garancije za takav korak, jer, ukoliko izgubite ovaj slučaj, napravili ste najveću štetu svom postojanju i molim vas da budete pažljivi povodom ovoga“, poručio je dalje Haradinaj, prenosi Gazeta Eekpres.

Sadašnji premijer privremenih insitucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je nedavno da je započet rad na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, a to je potom i potvrdio i u programu svoje vlade.

„Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa vlade. 

U Prištini se od tada vodi debata o tome da li je ovakav potez ispravan, te da li bi Kosovo moglo da dobije slučaj, dok sa druge strane iz Beograda stižu kritike, ali i molba predsednika Srbije da tako nešto ne čine.

Izvor Sputnjik/RKM

Comments

Pročitaj još