• Početna>
  • Vesti>

Od danas dostupna digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima na kovid

Svi građani Republike Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović kaže da Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li su građani primili vakcinu protiv koronavirusa i da li imate rezultate testiranja na kovid 19.

“Sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate pi-si-ara, antigenskog i serološog testa”, objašnjava Jovanović.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu e-Uprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija “pokreni uslugu”.

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije “pokreni uslugu”, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za nekoliko minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

Za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine “Astra-Zeneka”;

Za rezultate pi-si-ar i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

Za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još