• Početna>
  • Vesti>

Petković: Mora se stati na kraj incidentima i napadima na Srbe na KiM

„Najnoviji napad na dve srpske povratničke kuće u selu Dubrava u opštini Istok jeste kap koja je prelila čašu“, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas na konferenciji za medije.

On je podsetio da je juče reagovao povodom napada na crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini rekavši da je reč o 11 napadu na hramove Srpske pravoslavne crkve na KiM.

„Nakon samo par sati imamo nove napade na porodične kuće povratničkih porodica Radoja i Milana Pumpalovića iz Dubrave“, rekao je Petković i dodao da je porodica Radoja Pumpalovića i ranije doživljavala napade od strane albanskih ekstremista.

Petković je istakao da je u pitanju peti napad na ovu srpsku porodicu.

„Posle se mnogi prave naivini i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na prostor Kosova i Metohije“, ocenio je Petković i dodao da su razlozi mnogobrojni.

„Priština nije i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba na prostor KiM a i srpski povratnici koji su se već vratili zastrašuju se i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina“, naglasio je Petković  i podsetio da je stopa povratka Srba na KiM najmanja i najniža na celom svetu.

On je ocenio da mora da se stane sa napadima i incidentima jer, kako je rekao, ovde nije reč o nikakvim izolovanim incidentima već je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve.

„Za mesec ipo dana do sada je obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na prostoru Kosova i Metohije i sve se to dešava u vreme velikih praznika kako bi se dodatno obespokojio  srpski narod na KiM“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da „politika nekažnjavanja od strane Prištine podstiče albanske ekstremiste da i dalje napadaju srpske kuće, Srbe i srpske crkve“.

„Ovaj albanski ekstremizam koji je usmeren prema Srbima dodatno se podgreva i činjenicom da svakog dana imamo ratno huškačku politiku i govore iz Prištine koji govore i protiv države Srbije, i Beograda i predsednika  Aleksandra Vučića i srpskog naroda na KiM, koji su protiv dijaloga i ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština. Takvom antisrpskom politikom i retorikom koja dolazi iz Prištine samo se hrane oni albanski ekstremisti koji onda kreću u akciju i napadaju sve što je srpsko“, zaključio je Petković.

Govoreći o sastanku sa šefom OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majklom Devenportom, Petković je rekao da Devenporta upoznao sa svim prethodnim i najnovijim incidentima i preneo mu da „država Srbija najoštrije reaguje zbog toga“.

„Uputili smo zvanične dopise i reagovanja i ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i predstavnicima u Briselu jer konačno mora da se stane na kraj svim tim napadima i incidentima koji se dešavaju prema srpskom narodu“, rekao je Petković.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još