• Početna>
  • Vesti>

Kosovo tranzitna ruta marihuane i heroina iz Albanije i Turske do Zapadne Evrope

Kanabis iz Albanije preko Kosova i Metohije putuje u zemlje Evropske unije i Tursku, a iz te zemlje opet preko Kosova u zapadnu Evropu prenosi se heroin, otkriva novi izveštaj mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

“Iz Albanije droga prolazi do Kukeša ili Prizrena, prema Uroševcu i Gnjilanu na KiM da bi prešla u (centralnu) Srbiju, gde su graničari ponovo plaćeni velikim iznosima evra. Još jedan važan put droge je Peć – Rožaje prema Novom Pazaru”, tvrde autori izveštaja.

Granica sa Abanijom takođe je identifikovana kao područje za prelazak heroina iz Turske u zemlje EU kroz luku Drač.

U izveštaju se navodi da heroin u region dolazi iz Turske, dok u Albaniju ulazi u Kukeš preko KiM i odlazi u Drač.

Prema autorima, druga ruta heroina je Skadar odakle odlazi u Crnu Goru, a u nekim slučajevima istim putem prenosi se kanabis.

“Elbasan je ključno središte razmene marihuane i heroina između istoka i zapada, jer se nalazi na glavnom putu između albanske obale, Grčke i Severne Makedonije”, navodi se u izveštaju.

Kokain je takođe prisutan u regionu, a uglavnom ga donose brodovi koji dolaze u Crnu Goru iz luka Latinske Amerike, uglavnom sa voćem. Izveštaj napominje da se povećala i proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u regionu.

“Mnoga žarišta zločina su pogranični regioni između zemalja, gde se odvija niz kriminalnih aktivnosti, ali tamo je, pored kanabisa, malo zaplene droge ili hapšenja važnih kriminalaca, što navodi na ideju da postoji zaštitni kišobran, koji donosi koristi i održava status kvo”, navodi se u izveštaju.

U vezi sa opojnim drogama, količine uzgoja kanabisa, posebno u zatvorenom prostoru, povećane su u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a u Albaniji manje. Većina kanabisa na zapadnom Balkanu, kaže se u izveštaju, sada odlazi u Bugarsku, dok kokain putuje u Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

“U Albaniji se kanabis uglavnom uzgaja u planinama Dukađini i Kroja, u Valoni, Memalijaju, Tepeljeni, Đirokastri, kao i u Fjeru, Libraždu, Ležu, Malakastri, Bulkizi, Devolu i Lacu”, navode autori izveštaja.

Tvrde da kilogram kanabisa košta između 1.200 i 1.400 evra, dok je najkvalitetniji hibrid vrednosti između 1.600 i 2.000 evra. Iz Albanije se, tvrde autori, kanabis brodom prevozi iz Valone, Fierija, Himare i Leža u Italiju, dok šestomesečna proizvodnja albanskog kanabisa u Italiji košta od 1.800 od 2.000 evra po kilogramu. Druga ruta je, prema njihovim rečima, od Ohrida i Bitolja do Grčke.

Kanabis se u Grčku vozi brodom, sa planina ili čak pravo sa graničnih prelaza vozilima. Albanski kanabis u Grčkoj je, prema anketama, deset odsto je skuplji nego u Italiji; od 2.000 do 2.200 evra po kilogramu, dok se kanabis uzgajan u zatvorenom prostoru u Albaniji kreće od 2.800 do 3.200 evra po kilogramu.

Prema izveštaju, deo albanskog kanabisa odlazi u Tursku i zemlje EU preko Kosova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još