Dr Parlić: Sad je najpogodniji trenutak za vakcinaciju

Proces imunizacije na KiM protiče za sada jako dobro, sve je organizovano zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koji se zaista svesrdno trude da nam obezbede sve vrste vakcina u odgovarajućem broju, kaže za TV Most dr Brankica Parlić, koordinator za imunizaciju na KiM.

Trenutno su građanima na raspolaganju Fajzerova, Sputnjik V i kineska Sinofarm vakcina.

“Sve tri su na raspolaganju, u zavisnosti od želje prevashodno građana, a i u odnosu na to da li neko ima neku kontraindikaciju ili ne”, rekla je dr Parlić gostujući u jutarnjem program TV Most.

Do sada je oko 14 hiljada vakcinisanih, što je prema njenim rečima zadovoljavajući broj, ali daleko od kolektivnog imuniteta.

“Apelujem na sve građane da se prijave u što većem broju, da sada iskoriste trenutak kada epidemija jenjava, jer sad je najpogodniji trenutak da se ode na vakcinaciju. Kada je epidemija bila u jeku u februaru mesecu, tada jesmo imali masovnu vakcinaciju, ali je bilo i oboljevanja nakon primljene doze vakcine. Mnogi su to pripisali vakcinama. Ne može vakcina da inficira čoveka. Jednostavno oni su bili u inkubaciji, a primili su vakcinu i obično se razboljevali posle 2-3 dana od primljene doze i to pripisivali vakcini. Vakcina apsolutno ne može da zarazi čoveka”, navodi dr Parlić.

Sada, kada ima vrlo mali broj zaraženih najpogodniji je trenutak za vakcinaciju, ističe ona. “Najverovatnije će biti još jedan talas epidemije, tako da spremni dočekamo i jesen i zimu”.

Navodi da je jedan od glavnih problema bio što su mnogi nakon vakcine mislili da su odmah zaštićeni, ponašaju se suviše opušteno.

“U zavisnosti od vakcine, Fajzerova i Sputnjikova stvaraju imunitet posle prve doze vrlo brzo posle 2-3 nedelje, kod kineske je to sporije, ali bez obzira koju vakcinu primili poštujmo sve mere, primenimo svu zaštitu koju smo i pre primenjivali, nošenje maski, poštovanje distance. Ništa nije prošlo, moramo da vodimo računa bez obzira na sve. Zato opet apelujem na sve građane prijavite se, ovo je najbolji trenutak sada za vakcinaciju”, ističe dr Parlić.

Vakcinacija se održava na tri punkta – Bujanovac, Kuršumlija i Raška. Dovoljno je, ističe, da se građani prijave bilo kom Domu zdravlja, organizovan je prevoz, nabavka vakcina, zahvaljujući Kancelariji za KiM.

“Ukoliko ne žele da idu preko naše organizacije dužni su da se jave svom izabranom lekaru da su vakcinisani jer je taj podatak jako bitan. Još jednom, vakcinacijom smanjujemo rizik. Što je više ljudi vakcinisano i u što kraćem periodu onda se stiče taj kolektivni imunitet i biće manje zaražavanja u narednom periodu i možemo da se nadamo nekom normalnom životu“, poručila je dr Parlić.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još