• Početna>
  • Vesti>

Crveni krst Kosovska Mitrovica uspešno realizovao akciju dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Kosovska Mitrovica je u okviru “Nedelje Crvenog krsta” danas organizovao akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Akcija je okupila veliki broj savesnih građana a sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Saša Nikolić kaže da je odziv izuzetan.

“Odziv je izuzetno dobar, tu su naši redovni davaoci ali imamo i one koji ovo rade po prvi put. Iskoristio bih priliku da pozovem one koji su razmišljali da daju krv ali nisu, da dođu i to urade danas” rekao je Nikolić.

On dodaje da Crveni krst Kosovska Mitrovica svakodnevno šalje svoje volontere i redovne davaoce na odeljenje transfuzije KBC-a.

“Mi svakodnevno šaljemo naše redovne davaoce na odeljenju transfuzije u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici. Kada se ukaže potreba, zaposleni na odeljenju transfuzije šalju rodbinu kod nas, gde mi onda tražimo naše davaoce sa tom krvnom grupom. Da li se oni evidentiraju kao dobrovoljni ili namenski davaoci, to je druga stvar, ali znamo da su to naši dobrovoljni davaoci, za koje akcija traje tokom cele godine” navodi Nikolić.

Dugogodišnji volonter Crvenog krsta Nikola Biševac kaže da je prvi put dao krv sa osamnaest godina i da mu je drago zato što može da pomogne.

“Obzirom da sam dugogodišnji volonter Crvenog krsta Kosovska Mitrovica i uvek sam prisustvovao svim akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi, u meni se javila želja da dam krv i čim sam napunio osamnaest godina, sačekao sam prvu akciju Crvenog krsta da dam krvi i sada sam stvarno srećan što mogu i ja da doprinesem time što ću dati krv“ kaže Biševac.

Višeslav Vukomanović koji po 75. put daje krvi kaže da želi da pomogne ljudima i da će to raditi dok god bude bio u mogućnosti.

“Danas po 75. put dajem krv a razlog je taj što hoću da pomognem ljudima kojima je ona potrebna. Drago mi je što još mogu to da radim i dok budem bio živ radiću to” rekao je on.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 11. maja a ove godine pod sloganom “Nezaustavljivi”, sa ciljem da podigne pažnju javnosti o potrebama koje život znače, kao i da zahvali svim dobrovoljnim davaocima krvi koji nesebično učestvuju u akcijama davanja krvi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još