• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške; Mesto posetila i delegacija Crvenog krsta iz Ženeve

Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.

“Iskopavanja će se nastaviti narednih sedmica, sve do potpune procene cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji su možda na ovom mestu”, navodi se u saopštenju.

Deo iskopavanja vrše forenzički eksperti kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije.

Do subote, lokaciju masovne grobnice u Kiževaku posetila je i starija delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

 Forenzički stručnjaci Kosova i dalje će biti na lokaciji masovne grobnice do kraja ovog procesa, posebno nakon potvrde DNK analizom da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rezalima.

 “Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde”, navodi se u saopštenju.

Kiževak posetila delegacija Crvenog krsta iz Ženeve, iskopavanja u toku

Na lokaciji Kiževak kod Raške 5. maja nastavljena su iskopavanja s ciljem pronalaska tela osoba nestalih u sukobu 1999. godine. U prethodnim danima je zemljište pripremano kako bi se stvorile mogućnosti za nastavak iskopavanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka, dok je juče lokaciju posetila i delegacija međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve, potvrdila je danas kosovska vlada.

„Iskopavanja će se nastaviti na ovom mestu narednih nedelja, sve do potpune pretrage cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji se mogu nalaziti na ovoj lokaciji. Deo tima koji učestvuje u iskopavanju su forenzički eksperti Kosova, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa ekspertima Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije“, dodaje se u saopštenju kosovskog premijera.

Iz kosovske vlade tvrde da će forenzički stručnjaci sa Kosova biti na lokaciji masovne grobnice do kraja procesa, a posebno nakon potvrde DNK analize da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama zločina u selu Rezala.

„Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada, dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju kabineta kosovskog premijera nije bilo navoda o drugim lokacijama na kojima će se vršiti iskopavanja, a među kojima bi, predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljka Odalovića, trebalo da bude i ona na Košarama.

Odalović je nedavno najavio iskopavanja na ovoj lokaciji najkasnije u junu, tvrdeći da prištinska delegacija „ne može više da ignoriše zahteve Beograda“.

Lokaciju na Košarama radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine, nakon čega je i izvršena primopredaja i sahrana posmrtnih ostataka srpskog vojnika.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, je i selo Dojnice, lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik gde je u neposrednoj okolini bio logor, saopštio je nedavno Odalović zahteve koje je srpska delegacija uputila na nedavno održanom sastanku sa prištinskom delegacijom.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako je saopštio Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero.

Ekipa predvođena Institutom za sudsku medicinu u Prištini nedavno je vr[ila nova iskopavanja na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici na osnovu informacije da je tu zakopano telo osobe nestale 1999. godine. Međutim, posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Odalović je za Tanjug nedavno izjavio da su u razmeni informacija iz arhiva beogradske Radne grupe dali informacije za tu lokaciju.

Izvor:Kosovo Online,Kossev,RKM

Foto Kosovo Online

Comments

Pročitaj još