• Početna>
  • Vesti>

Grlić Radman: Srbija svesna međunarodnog pritiska po pitanju priznanja Kosova

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je srbija svesna međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova i dodao da put Srbije u EU ide preko Hrvatske.

Grlić Radman je dodao i da Zagreb podržava evropski put Srbije, ali je istovremeno, povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, upozorio da taj put “ide i preko Hrvatske”

Posle izložbe “Lica Evrope”, organizovane povodom Dana Evrope, on je optužio Vulina, koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju”, da “promoviše poraženu velikosrpsku politiku”, i da “neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica”, prenosi Hina.

“Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku”, smatra Grlić Radman.

Zapadni Balkan je jedna od dve glavne teme redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu.

O pitanjima proširenja Evropske unije i Procesu stabilizacije i pridruživanja, raspravljaće se i u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove koje čine uglavnom ministri spoljnih poslova ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Grlić Radman kaže da je Hrvatska “subjekt” i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi morati dati neko mišljenje.

“Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i uopšteno reformama koje se ne sprovode”, rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je “odgovorna članica NATO-a i EU i sigurno da evropski put Srbije ide i preko Hrvatske”.

Grlić Radman dodaje da će Hrvatska učestvovati u evaluaciji dostignuća Srbije u poglavljima 23 i 24.

Šef hrvatske diplomatije je, takođe, rekao da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, “paradigma u evropskom kontekstu, najbolji primer ostvarivanja tih standarda”.

On je dodao da srpska manjina ima tri zajamčena mesta u parlamentu i da je Hrvatska jedna od retkih zemalja u EU koja ima na taj način razvijenu manjinsku politiku.

On tvrdi da toga u Srbiji nema, odnosno da Beograd ne poštuje međunarodni ugovor iz 2004. kojim je osiguran reciprocitet.

Što se tiče ostalih zemalja zapadnog Balkana i njihovim izgledima za pridruživanje EU, kazao je da je to proces na temelju vlastitih dostignuća, izdvojivši pritom Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

“Mislim da bi tim redosledom zemlje mogle pomalo ulaziti u EU, ubrzati svoj proces”, rekao je hrvatski ministar.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još