• Početna>
  • Vesti>

Dačić i Kisić položili venca na groblju Oslobodilaca Beograda

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugomsvetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda danas su položeni venci.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza – Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Položeno je i cveće na spomenike Večne vatre i crvenoarmejcu, koji se nalaze u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda.

Ministarka Kisić Tepavčević je izjavila da je Dan pobede nad fašizmom veliki dan za sve građane Srbije.

“Naša zemlja je podnela velike žtve u Drugom svetskom ratu, i mi smo danas ovde da kažemo veliko hvala i izrazimo večno poštovanje za sve one koji su svoje živote dali da bismo mi živeli u slobodi i miru. Neka im je večna slava i hvala”, poručila je ministarka.

Predsednik beogradskog parlamenta Nikodijević je ocenio da je srpski narod ponosai na duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju u Srbiji i na sve ljude koji su svojim životima branili slobodu, čovečanstvo i ljudskost u 20. veku.

“Čitava posleratna moderna Evropa nastala je na ideju pobede nad fašizmom, i zato smo neizmerno zahvalni svima koji su nam omogućili da budemo na strani pobednika i na pravoj strani istorije. Pobedili smo jednu od najozloglašenijih ideologija koja je u svojoj biti imala da masovnim istrebljenjem čitavih naroda stvori novi svetskli poredak. I zato ne smemo nikada dozvoiliti da nam se iz nezanja ili iz zle namere ponovi veliko stradanje našeg naroda”, istakao je Nikodijević.

On je napomenuo kako “fašizam nikada nije dovoljno mrtav”, i da zbog toga buduće generacije treba učiti o herojskoj pobedi srpskog naroda i o njegovoj ulozi na strani pravde i ljudskosti.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još