• Početna>
  • Vesti>

Ponovo se formira podmladak ženskog fudblaskog kluba u Gračanici

Posle više od godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, ponovo se formira podmladak ženskog fudblaskog kluba u Gračanici, a upis mladih fudbalerki je u toku.

Na stadionu Sportskog centra u Gračnici fudbal igraju zajedno devojčice i dečaci. U ženskoj ekipi nema dovoljno članica, pa se trenizni odvijaju sa dečacima koji već treniraju.

Ekipa je potpuno promenjena pošto su nekadašnje igračice ŽFK Gračanica otišle na studije ili su se trajno iselile sa centralnog Kosova. Podmladak je različitog uzrasta, od 7 do 14 godina, ali im to ne smeta da igraju i daju golove.

“Ovde sam zbog zabave i da nešto postignem. Zabavno je trenirati fudbal. To nije samo muški sport, mogu da ga treniraju i devojčice i dečaci, pošto ne mogu svi sportovi da budu samo za dečake. Ne znam da li su devojčice bolje u fudbalu, dečaci su brži, a devojčice su malo sporije, ali preciznije”, kaže golgeterka Andrijana Simić (9).

Desetogodišnja Teodora Stević je rekla da je tek počela da trenira fudbal.

“Fudbal sam počela da treniram pre dve nedelje. Volim fudbal i kada sam živela u Sušici, stalno sam igrala fudbal i bila mi je želja da treniram. Mama me je upisala pre dve nedelje pošto mi se sviđa i sada treniram. Lepi su mi utisci”, rekla je Teodora.

Učenica 8. razreda Anđela Mitrović iz Badovca priznala je da su njeni roditelji bili začuđeni kada sam im je rekla da želi da trenira fudbal.

“Ali su me podržali. Za ovo kratko vreme, mislim da je zanimljivo, ima puno dece. Igramo ponekad sa dečacima, mada je lakše igrati sa devojčicama. Poručila bi svojim vršnjakinjama da dođu i probaju, dobar je osećaj igrati”, rekla je Anđela.

Osnivačice i treneri ŽFK Gračanica su Milena Krstić i Suzana Nedeljković, nekadašnje uspešne fudbalerke Ženskog fudbalskog kluba Priština.

“Posle treniranja u Ženskom fudbalskom klubu Priština, ponovo samo nas dve na sportskom terenu kao treneri. Meni je, kao igračici, uvek bilo lakše da igram, kao trener veća je odgovornost. Imamo decu različitog uzrasta i teže je raditi sa decom nego igrati na terenu”, rekla je Nedeljković.

Krstić je istakla da je upis novih članica u toku i da je cilj kompletirati ekipu.

“Nažalost, danas je samo njih šest tu, pošto je Đurđevdan, a imamo još šest koje nisu tu. Ukupno ih je 12-13 članica koje sada učimo od početka, radimo sa njima. Dovoljno je za jedan sastav, ali nije dovoljno za klub, trebaju nam i rezervne igračice i jedna golmanka. Radićemo na upisu novih članica“, kazala je Krstić.

Treninzi se odvijaju svakodnevno, a devojčicama ne nedostaje motivacije i želje za igrom.

“Devojčice su izrazile želju da treniraju fudbal, gledale su njihove drugare koji ovde igraju i to ih je zainteresovalo, oprobale su se na početku i sada često dolaze na treninge. Motivacija je veoma važna za svaki sport, želja, a sve ostalo će doći samo na svoje mesto”, rekla je Nedeljković.

Desetogodišnja Teodora priznaje da je tokom treninga najzanimljivije kada se igra fudbal.

“Kada dođemo na trening prvo vežbamo, preskačemo čunjeve i šutiramo loptu. Stalno igramo sa dečacima, ali devojčice bolje igraju fudbal. Pobeđujemo ih, nekad 4:1, nekad 3:2. Osim mene, trenira i moja sestra, ona ima sedam godina i već nedelju dana trenira, ona voli fudbal. Pratim fudbalske utakmice i moj omiljeni klub je Crvena zvezda. Pratim i ženski fudbal”, rekla je Teodora.

Iskusne fudbalerke Milena i Suzana kažu da već prepoznaju talenat kod pojedinih devojčica, pa se nadaju da će u Gračanici biti ozbiljnih fudbalerki.

“Svakako da ima talentovanih devojčica koje poznaju fudbal, koje su igrale ranije sa dečacima i imaju neko iskustvo. Nije to nešto veliko, ali ima devojčica koje se izdvajaju. Naravno, ima i onih koje tek uče i prave prve fudbalske korake, ali tu smo da ih naučimo. Da bi se postigli neki rezultati mora da se vredno radi i trenira svakodnevno. To je period od šest meseci do godinu dana, da bi moglo da se krene sa utakmicama”, rekla je trener Milena Krstić.

Nedostaje oprema

Lljubavi i volje za igrom ima, ali je oprema ono što ovaj klub nema. Devojčice treniraju u sopstvenim patikama i odeći.

“Oprema, dresovi, trenerke, lopte, kopačke – to je ono što je nama potrebno za rad. Ima i dodatne opreme koja je potrebna za treninge: čunjevi, mrežice i markeri“. Uslovi nisu najidealniji, radimo sa opremom koju imamo, nije na nekom zadovoljavajućem nivou, ali ovim putem pozivam, ukoliko neko želi da pomogne ovim devojčicama doniranjem opreme i lopti, svakako bi nam dobro došlo”, rekla je Krstić.

Dok čekaju donatore i buduća takmičenja, ove devojčice vredno rade. ŽFK Gračanica poziva devojčice koje vole sport da se prijave. Treninzi se odvijaju svakodnevno od 17 čalova na Sportskom terenu “Dragan Džajić” u Gračanici.

Iako za fudbal kažu da je “najvažnija sporedna stvar na svetu”, za ove devojčice, kada su na terenu, nema bitnije.

Izvor Radio KIM

Comments

Pročitaj još