• Početna>
  • Vesti>

Dan Evrope ove godine u znaku budućnosti, ali i pandemije

Evropska unija i ovog 9. maja obeležiće Dan Evrope, kojim se slavi mir i jedinstvo na evropskom kontinentu.

Kao i prošle godine, mere za suzbijanje pandemije izmenile su tradicionalan način obeležavanja Dana Evrope u sedištu EU u Briselu.

Nekadašnja “Otvorena vrata” EU institucija, kada su građani mogli da obiđu sva mesta političkog odlučivanja, koja najčešće viđaju samo na vestima, ove godine zamenile su virtualne ture Evropskom komisijom, Parlamentom i Evropskim savetom.

Za građane su, tokom tzv. “Evropske nedelje” čija je kulminacija 9. maja, preko interneta organizovane radionice, razgovori sa predstavnicima EU interaktivni kvizovi i druge aktivnosti u cilju njihovog bližeg upoznavanja sa politikama i sistemom odlučivanja unutar EU, ali i u cilju boljeg upoznavanja različitih država i regiona koji čine Uniju.

Specifičnost ovogodišnjeg obeležavanja Dana Evrope jeste i organizacija prvog događaja u okviru Konferencije o bućnosti Evrope.

Inauguralna konferencija, koja bi trebao da označi početak široke debate o sagledavanju srednjoročne i dugoročne budućnosti EU i reformi koje treba preduzeti u njenim politikama i institucije, održaće se 9. maja u Evropskom parlementu u Strazburu, uz prisustvo vodećih zvaničnika EU.

Namera je da Konferencija tokom naredne dve godine u debatu kojim pravcem će se razvijati i kretati EU, uključi kako građane EU, posebno mlade, tako i predstavnike EU institucije.

Postoje pozivi da se i zemlje kandidati za članstvo u EU uključe u debate o vizijama budućnosti zajedničke kuće.

Evropska unija je 1985. godine počela da slavi Dan Evrope u znak sećanja na Šumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je predložila udruživanje francuske i zapadnonemačke industrije uglja i čelika što je dovelo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prve Evropske zajednice, osnovane 18. aprila 1951.godine.

Proslava 9. maja kao „Dana Evrope” širom EU se obeležava od 2008. godine, a od 2019. godine 9. maj je postao i zvanični državni praznik u Luksemburgu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još