• Početna>
  • Vesti>

U narednom periodu pretraga lokacija, među prvima Košare

Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji KiM, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i dodao da je prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana.

“Priština više ne može da ignoriše naše zahteve, mi nismo hteli da se igramo reciprociteta jer se radi o žrtvama, nismo hteli da kažemo da nećemo da radimo dok i oni ne urade, ali došlo je vreme da ne mogu ni oni više da ignorišu naše zahteve i očekujem da u maju, junu prioritetne lokacije pretražimo, prekopamo tamo gde se bude moglo i da imamo odgovore na naše zahteve”, kaže Odalović.

Lokaciju na Košarama, kaže, radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine nakon što su pronađeni snimci koji prikazuju kako pripadnici terorističke grupe kopaju rake na toj lokaciji i tela ubijenih vojnika

“Našli smo snimak koji prikazuje kako te terorističke grupe kopaju rake i vide se tela ubijenih vojnika. Locirali smo otprilike približno mesto i ko to može biti od nestalih vojnika koje tražimo i sada smo ponovili zahtev da odemo na tu lokaciju da pretražimo”, naveo je Odalović za Tanjug govoreći o onome što je dogovoreno na sastanku sa prištinskom Radnom grupom za nestala lica održanom 16. aprila u Beogradu.

Odalović kaže da se među nestalim licima nalazi i jedan ruski dobrovoljac, kao i da je na jednoj fotografiji njegovo telo, sa ličnim dokumentima.

“Čak su i rublje izvađene i sa njima su se iživljavali oni koji su ih ubili. To je dobrovoljac koji je bio deo regularnih jedinica vojske Jugoslavije, stradao je na Košarama, telo nije pronađeno i videćemo da li ćemo kroz ovu pretragu doći i do njegovih posmrtnih ostataka”, kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Na nedavnom sastanku naša Radna grupa za nestala lica je insistirala i zahtevala da Priština,koja je, kako kaže Odalović, u više navrata kontinuirano izbegavala oda realizuje svoje obaveze,nastavi pretragu nekoliko lokacija.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, je i selo Dojnice,lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik gde je u neposrednoj okolini bio logor.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako navodi Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero, a lokacija iako je pretraživana, to nije urađeno metodom koja daje pouzdane informacije.

Kada je reč o zahtevima prištinske delegacije za nastavak pretrage lokacije Kiževak na kojoj su u novembru prošle godine pronađeni posmrtni ostacOdalović kaže da očekuje da će ta lokacija gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, biti kompletno pretražena u naredne tri, četiri nedelje.

Prištinska delegacija istakla je zahteve za pretrage još nekih lokacija koje su uopštene, naveo je Odalović i dodao da je naša tražila konkretnije informacije, i da je pristala da se dovedu svedoci koji bi bliže locirali eventualnu lokaciju grobnice kod rudnika Štavalj u blizini Sjenice.

Na sastanku je prištinska delegacija spomenula još jednu lokaciju gde je moguće da su sahranjene žrtve, a koja mediji u Prištini spekulišu da se nalazi u okolini Surdulice, kaže Odalović i ističe spremnost za pretragu svih lokacija za koje se pojavi neka informacija.

“Mi nemamo nikakva ograničenja da sa njima pretražimo te lokacije i da ako se pokaže da ima osnova da radimo iskopavanja i da probamo da rešimo što više slučajeva”, ističe.

Kako kaže, razgovarano je i u vezi oko 350 tela ili delova tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini i problemima sa identifikacijom, a da je deo problema nedostaatk krvnih uzoraka članova porodica.

Ističe da svi zajedno moraju da daju odgovore na pitanje o čijim telima se radi, i jer porodice sa pravom to pitaju.

“Mi kao Radna grupa ne možemo da damo taj odgovor, to mora da bude jedan mnogo viši nivo eksperata i to smo apelovali i kod eksperata Međunarodne komisije za nestala lica”, dodaje.

“Mora da se uradi stručna ekspertiza, gde bi bila Međunarodna komisija za nestala lica i eksperti forenzičkih timova Euleksa, naši i prištinski eksperti i da se ide metodom eliminacije, odnosno da se utvrdi da li su sva ta tela vezana za sukobe od 1998. do 2000”, naveo je.

Prošle nedelje u blizini puta Kosovska Mitrovica – Zvečan pretraženo je muslimansko groblje kao jedna od potencijalnih grobnica nestalih sa KiM za vreme sukoba, a Odalović kaže da su u razmeni informacija iz arhiva beogradske Radne grupe dali informacije za tu lokaciju.

Dodaje da je prošle godine u severnom delu Kosovske Mitrovice pretragama nekih lokacija i pronađeno pet posmrtnih ostataka.

“Postojala je i informacija da se i u ovom delu koji je sada pretraživan nalazi još tela, jer smo našli beleške da su neki iz terorističkih grupa doneti na to groblje. Postojala su mesta koja su bila potencijalna, pretražili smo, ali ništa nije nađeno”, navodi Odalović i dodaje da će nastaviti sa pretragama.

Kako ocenjuje, Priština je sada pred ozbiljnim ispitom jer oni svoje preuzete obaveze nisu izvršili za razliku od Srbije, kao što ne postoji ni atmosfera u Prištini za pretrage potencijalnih lokacija.

“Mi nemamo ograničenja ni na jednom nivou – od policije, suda…, a Priština to ima i oni zavise od nekih u privremenim prištinskim institucijama jer ne može se na lokaciju bez naredbe suda. To je sada za njih ozbiljan test”, navodi.

Veruje i očekuje da će biti rezultata i sa te strane jer su u poslednjih par godina u pitanje nestalih uključene i međunarodne institucije koje će podržati Beograd u tom procesu.

“Sada imamo vetar u leđa, s jedne strane da se otvore međunarodni arhivi, a s druge strane pritisak na Prištinu. Mi više nemamo pritisak, kod nas nema problema, Kiževak je najbolja potvrda za to”, kaže Odalović i podvlači da ni Srbiji nije bilo lako da “obnaroduje” izmeštene grobnice koje su pronađene u Batajnici, Petrovom Selu, Peruću, Rudnici.

Bez obzira na to, pod punim međunarodnim monitoringom i uz prisustvo prištinske strane, te lokacije su pretražene, ekshumirana su tela, a 907 tela kosovskih Albanaca koja su na tim lokacijama pronađena, identifikovana su i predata porodicama, navodi predsednik vladine Komisije za nestala lica.

Još 1.639 osobe se vode kao nestale sa prostora Kosova i Metohije u periodu sukoba u južnoj pokrajini, a 570 njih na zajedničkoj listi radnih grupa su Srbi i drugi nealbanci.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još