• Početna>
  • Vesti>

Prolećni poljoprivredni radovi kasne na centralnom Kosmetu

Produžena zima i gotovo svakodnevne padavine prouzrokovale su kašnjenje vegetacije i znatno usporile prolećne poljoprivredne radove u srpskim sredinama na centralnom Kosmetu.

“Hladno vreme je uticalo na poljoprivredu toliko da setva kasni mesec dana. Ranijih godina smo kukuruz sejali početkom aprila, evo sada je već maj mesec, a ima poljoprivrednika koji još uvek nisu posejali. Bile su nepovoljne vremenske prilike, pa jedino oni poljoprivrednici koji su poorali njive u kasnu jesen imaju kakav takav rezultat”, rekao je Dobrivoje Ristić, poljoprivrednik iz Gračanice.

Snabdevenost repro materijalom, đubrivom i sredstvima za zaštitu bilja na ovom području je bolja nego ranijih godina, ali su i cene veće za 10-20 procenata.

“Snabdeveni smo svim preparatima za zaštitu bilja, imamo dovoljno semena i đubriva”, rekao je za RTV Gračanica Dejan Kovačević, agronom.

I po rečima agronoma stanje ozimnih useva je zadovoljavajuće, a kako kažu, bilo bi još bolje da nije bilo uštede na prihrani bilja. Ono što daje razloga za optimizam su značajne rezerve vlage u zemljištu, što je po rečima stručnjaka jedan od preduslova dobrog i kvalitetnog roda.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još