• Početna>
  • Vesti>

Priština: Usvojene preporuke za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu

Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.

Nakon višesatne pauze, nešto posle 14.00 nastavljena je sednica kosovske skupštine. O predviđenoj tački dnevnog reda – obrazovanju za vreme korone, nije se razgovaralo, ali jeste o troškovima građana na Severu Kosova za struju i predlogu za njihovo regulisanje.

Reč je o iznosu od oko 11 miliona evra. Odluka je doneta na osnovu predloga šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje (Lile), koju je prethodno usvojio Odbor za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu – da KOSTT, umesto vlade, preuzme odgovornost za plaćanje troškova za struju u narednih šest meseci.

U sali je bilo prisutno 68 poslanika, a među njima su bili i oni iz Srpske liste. Sednici nisu prisustvovali poslanici PDK, LDK i AAK, javlja prištinska Koha.

Poslanik Srpske liste, Igor Simić, saopštio je pre glasanja da ova stranka neće podržati preporuke ovog odbora i zatražila je da se licenciraju dve kompanije na Severu Kosova koje bi vršile distribuciju električne energije, javio je takođe ovaj medij.

„O tome se razgovaralo i u Briselu i postigli smo dogovor o osnivanju dve kompanije. Potrebno je licencirati ove dve kompanije kako bi mogle normalno da rade. Pošto ove kompanije nisu uključene u tekst preporuke, onda Srpska lista ne podržava ove preporuke“, rekao je Simić.

Prištinska Gazeta Express, međutim, javlja da su za ovu preporuku ipak glasali i poslanici Srpske liste.

Šefica parlamentarne grupe LVV, Mimoza Kusari Ljilja (Lila) kazala je da postoji rezolucija još od 2018. godine kojom je zatraženo od Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) i KEDS-a da pronađu rešenje u vezi sa troškovima za struju na Severu Kosova.

Međutim, kako dodaje, ništa se do sada nije promenilo.

Podsetila je da je decembra meseca Kosovo primljeno u ENTSO-E i pridružilo se regulatornom bloku sa Albanijom, te ukazala na neophodnost pronalaska trajnog rešenja za ovo pitanje.

Ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, takođe je govorila o pronalasku trajnog rešenja. Potvrdila je da je Elektrosever podneo zahtev za licenciranje i izrazila nadu da će on uskoro i biti odobren.

„Tokom sledeće nedelje ponovo ćemo aktivirati radnu grupu. Na dobrom smo putu da rešimo problem u smislu što je Elektrosever u decembru 2020. podneo zahtev za usluge distribucije i snabdevanja, očekujemo da odbor RKE bude oformljen, da prvo donese odluke u vezi sa licencom. Na kraju ovih šest meseci pokušaćemo da pronađemo trajno dugoročno rešenje koje nažalost nismo uspeli da pronađemo već 20 godina“, rekala je Rizvanoli, prenosi Koha.

Sa usvajanjem preporuke, stiže i najava iz AAK o žalbi.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, rekao je da će se ova stranka žaliti povodom odluke o pokrivanju trškova od strane KOSTT-a. Kaže da je iznenađujuće da čak i nakon postizanja energetske nezavisnosti, „kosovsku vladu ucenjuju Srbi“.

„Pored finansijske štete za budžet zemlje koja je izgrađena zahvaljujući znoju građana ova akcija stvara niz lančanih oštećenja. Trenutno imamo briselski proces, vlada Kosova ovom odlukom dokazuje da nema kapacitet i hrabrost da efikasno primenjuje zakon na celoj teritoriji Kosova“, istakao je on.

Odlukom o izdvajanju 11 miliona evra, prema rečima Ljekaja, vlada je stvorila nejednakost među građanima jer se „favorizuju Srbi“.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još