G7 podržava dijalog Beograda i Prištine, protiv promene granica

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 pozvali su Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz “sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti”.

Oni su u zajedničkoj izjavi na kraju samita koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja ocenili da “neopravdane spekulacije o promeni granica po etničkim linijama” nije rešenje za izazove sa kojima se region suočava i da bi takve promene predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

“Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, navodi se u delu izjave posvećenom Zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao “ključnu investiciju za mir i stabilnost”.

Pozvali su na sprovođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i podržali dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces.

Izvor: Tanjug

Comments