Petković: Nametnuta rešenja i ultimatumi potvrda da albanski političari ne žele dijalog

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u svom saopštenju navodi da ne prođe dan da političari u Prištini na najbezočniji mogući način ne pogaze dijalog u Briselu i sve do sada postignute sporazume.

“Nametnuta rešenja i ultimatumi koji danas dolaze iz Prištine još jedna su potvrda u nizu da albanski političari ne žele istinski dijalog, već na sve moguće načine pokušavaju da ga sabotiraju” stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Pektović dodaje da “ako Aljbin Kurti misli da sa takvim spiskom zahteva dođe u Brisel pred predsednika Aleksandra Vučića, onda on očigledno ništa nije razumeo, ili se samo pravi da ne razume, jer od pritisaka na Beograd nema ništa”.

On ističe da ukoliko neko u Prištini misli da može da vodi pregovore sa Beogradom tako što će nam ispostaviti svoju listu lepih želja, onda taj neko živi u paralelnoj realnosti u kojoj nema mnogo dodira sa stvarnošću a stvarnost je ispunjenje svih prethodno postignutih dogovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

“Zato je neophodno da političari u Prištini što pre prihvate realnost da je dijalog zasnovan na objektivnim premisama jedini ključ za rešenje svih nasleđenih problema, a ne put za očuvanje zamrznutog konflikta, ili još gore, okidač za stvaranje nove nestabilnosti u regionu” navodi Petković.

“Mi smo opredeljeni dijalogu u najboljoj veri da se kompromisom dođe do politički održivog rešenja i odani smo politici koja gradi budućnost, a ne nazadnim rešenjima koja nas vode u prošlost” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments