• Početna>
  • Vesti>

Selaković u Kongresu poslanika Španije: Odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika gde je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Ministar Selaković imao je susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je istakao da je bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

U saopštenju se navodi da je ministar spoljnih poslova u razgovoru sa španskim parlamentarcima pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je naša zemlja lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Šef srpske diplomatije naglasio je da punopravno članstvo u EU jeste strateški spoljnopolitički cilj Srbije, te da smo zahvalni Španiji na podršci u procesu evrointegracija.

Ministar je istakao da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je sagovornicima u Kongresu poslanika rekao da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka intenzivnijoj saradnji, a sa tim ciljem je pokrenuta i inicijativa “mini Šengen”, koja otvara prostor za razvoj regiona i relaksaciju ekonomskih, ali i političkih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Selaković je sagovornicima preneo da Srbija teži daljem intenziviranju parlamentarne saradnje sa Španijom, ocenivši da za to postoji prostor, s obzirom na visok stepen političkog razumevanja dve države.

Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je u Skupštini Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Španijom, koja broji 89 članova, ministar Selaković je konstatovao da je to značajan podstrek, kako parlamentarnoj, tako i sveukupnoj bilateralnoj saradnji, zbog čega se nadamo i da će u parlamentu Španije biti formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još