• Početna>
  • Vesti>

Popović: Provokacijom da će tužiti Srbiju, tzv.Kosovo neuspešno kupuje vreme

Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji, stoji u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Igora Popovića

“Nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu.

Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan. Takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija.

Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti. Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke.

Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast”, rekao je Popović.

Reakcija Popovića je usledila nakon št je Vlada Kosova objavila da planira da krajem naredne godine podnese tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, a prenela je Koha.

Premijer Aljbin Kurti najavio je ovaj plan u svom prvom govoru u Skupštini, iako su mnogi stručanjaci za pravna pitanja izrazili skepticizam da Kosovo može da podnosi bilo kakve tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još