• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Dijalog prioritet za vlast i u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijaloog Beogrda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavk dijaloga.

“Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bili ko ubeđuje oko važnosti nastavak dijaloga”, istakao je Lajčak.

Lajčak je na konferenciji “Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu”, koju je organizovao Italijanski institut za međunarodne političke studije (ISPI), poručio da “dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka” i da je taj proces “prisutan u svemu” što se radi kada je reč o napretku Srbije i Kosova.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da “dijalog nije prioritet”, Lajčak je ocenio da je tokom svog dugog diplomastkog staža naučio da ”prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete”.

”Dijalog je prioritet za svaku vlast, i u Srbiji i na Kosovu. Njihova budućnost je vezna za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto sto može da čeka i prisutan je u svemu”, poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnosti regiona.

”Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu”, poručio je Lajačak.

On nagalašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći ”onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još