• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Španija i Maroko važne i prijateljske zemlje koje ne priznaju Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće narednih dana u zvaničnim posetama Španiji i Maroku, a prema njegovim rečima, u fokusu razgovora biće bilateralni odnosi Srbije sa tim zemljama, pitanje Kosova i ekonomske teme, prenosi Tanjug.

Selaković je istakao da su Španija i Maroko dve izuzetno važne i prijateljske zemlje, podsećajući da ni Madrid, ni Rabat nisu priznali jednostrano proglašenu nezvisnost Kosova.

“Španija i Maroko su ozbiljan oslonac i podrška Srbiji u svim međunarodnim forumima i organizacijama i ne samo da podržavaju svojim stavom, odnoso glasanjem, interes i stav Srbije, već dodatno istupaju i govore u prilog zaštite naših državnih i nacionalnih interesa”, rekao je Selaković.

Pored Kosova, teme razgovora šefa srpske diplomatije sa španskom koleginicom i marokanskim kolegom biće i sveukupna saradnja, podrška Španije u procesu evropskih integracija Srbije, kao i ekonomska saradnja, koja ima šansu da postane veća, naročito posle pandemije kovida-19.

“Dugo odlažemo održavanje zajedničkog Srpsko-španskog biznis foruma. Ubeđen sam da ćemo u što skorijem vremenu u Beogradu, kada budemo u prilici da ugostim špansku koleginicu, biti u prilici da razgovaramo i o unapređenju privredne saradnje”, rekao je Selaković.

Ekonomska saradnja biće jedna od tema i na agendi posete Maroku.

Selaković je i naveo da će tokom posete Maroku potpisati niz zančajnih sporazuma za Srbiju.

“Posete Španiji i Maroku, samo su početak jedne ozbiljne diplomatske aktivnosti, koja tek sledi u maju, junu i julu”, rekao je Selaković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Selaković će se u Madridu sastati sa ministarkom inostranih poslova Španije Arančom Gonsales Lajom.

Šef srpske diplomatije razgovaraće i sa predsednicom Kongresa poslanika Španije Merićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove u Kongresu Pau Mari-Kloseom.

Tokom zvanične posete Madridu, ministar Selaković imaće sastanke i sa generalnom sekretarkom Ibero-američke konferencije (SEGIB) Rebekom Grinspan i sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još