• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priznanje Kosova neprihvatljivo, ali papir bolji od drugih

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Blic” osvrnuo se i na poslednji “non pejper” o Kosovu, rekavši da je “za nas tu teška i neprihvatljiva stvar priznanje, ali i da ima i drugih”.

Na pitanje na šta misli konkretno, Vučić ističe “detalj oko Mitrovice”.

“To je jedina urbana zona koju Srbi imaju i žele da im je oduzmu. Ima i drugih stvari, ali papir je sastavio neko vrlo kompetentan, ko sve razume. Svakako nam neće biti lako. Ali, to je papir mnogo bolji od Ahtisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali. To dokazuje da oni koji govore da nikada ne možete da dobijete boji papir, nisu u pravu. Samo što nekada dođe, ne kažem da je to sada slučaj, situacija kad više stvarno nema boljeg. To je Milošević morao da razume – do kad možeš, a od kada više ne. To je na državnom rukovodstvu”, naveo je Vučić.

Kada je bio u pitanju prvi “non pejper”, mnogi su upirali prstom u predsednika Slovenije Janšu.

“Problem je kako Srbima objasniti da svi imaju pravo na sve, osim Srba. Naš zadatak je pametan pristup, očuvanje mira i stabilnosti, da se mnogo više borimo za ekonomske interese nego teritorijalne, ne govorim pritom o Kosovu. Kao što nismo razumeli neke poruke devedestih, pa smo tada stradali, moramo da razumemo stanje stvari, da ulažemo u veštačku inteligenciju, robotiku, IT sektor, genomske institute, da idemo u budućnost. Ako nastavimo da se razvijamo ovim tempom, ovoliko brže od svih u regionu, ništa nam drugo neće biti potrebno. Zato ne smemo da dozvolimo da nas iko isprovocira. A ja želim da budem zapamćen ne za dve, nego za 50 godina, kao predsednik koji je izgradio najviše bolnica, kliničkih centara, domova zdravlja, najviše puteva, auto-puteva, pruga, muzeja, pozorišta Ne želim da budem zapamćen kao neko ko je majci vraćao decu u kovčezima”.

Kada je u pitanju novi kosovski premijer, Vučić kaže da će Kurti “morati da pokaže dobru volju za razgovore”.

“Biće pod velikim pritiskom, ali on ovim trguje, hoće da kaže da je mnogo važan. Pokazuje svoj odnos prema dijalogu, nepoštovanje prema nama i posrednicima, ali to je na njemu. Da budem iskren, nisam ni najmanje fasciniran Kurtijem”.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još