• Početna>
  • Vesti>

Popović: Pozivam političare u Prištini da se okanu pretnji

Najnovija pretnja Ramuša Haradinija ujedinjenjem sa Albanijom još jednom je na videlo iznela koliko je duboko nepoštovanje albanske političke vrhuške u Prištini prema sugrađanima srpske nacionalnosti, stoji u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Igora Popovića.

“Pretnje te vrste, koje uvek između redova nose i nagoveštaj nasilja, Srbiji i Srbima su ovoga puta upućene uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kada svi hrišćani jedni drugima i svojim komšijama druge vere upućuju poruke mira i tolerancije.

Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, i po našem Ustavu i po međunarodnom pravu, a jedini razuman način da se sve nesuglasice u vezi sa tim pitanjem reše jeste dijalog.

Hrišćani su u danima vaskršnjih praznika dodatno tolerantni i spremni da praštaju, međutim niko ne bi smeo da to zloupotrebljava tako što će se Srbiji i srpskom narodu obraćati na drzak i preteći način.

Pozivam i ovom prilikom političare u Prištini da se okanu pretnji, i da pokažu elementarnu odgovornost i prema svim žiteljima Kosova i Metohoje i prema regionu, tako što će konačno prerasti ratobornu retoriku s kraja prošlog veka, i pokazati da su, osim što su sposobni da neprestano prave probleme, kadri i da probleme rešavaju na miroljubiv i civilizovan način”, rekao je Popović.

Da podsetimo, predsedavajući ABK Ramuš Haradinaj je rekao da ako Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i NATO, onda se mora ujediniti sa Albanijom, preneo je Reporteri.

On je ukazao da je Albanija članica NATO saveza i da bi i Kosovo trebalo da bude član zapadne vojne alijanse.

“Albanci nikada nisu bili bliže bezbednosnoj organizaciji, kao što je NATO. Albanija je u NATO i mi smo bliski NATO.  Kosovo bi takođe trebalo o da bude u NATO. Ako Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i članstvo u NATO moramo da se ujedinimo sa Albanijom “, rekao je Haradinaj.

IzvorČ Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još