• Početna>
  • Vesti>

Harčenko: Dijalog o Kosovu treba da se odvija bez nametanja rokova i oblika rešenja

Foto Tanjug

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za Srpski telegraf rekao je da se srpsko rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem uspešno suprotstavlja snažnim pritiscima, što državi donosi konkretnu korist.

Harčenko ovom prilikom otkriva zašto neke svetske prestonice žele da nametnu vazalski odnos Beogradu, zašto dijalog o Kosovu treba da se odvija bez nametanja rešenja i rokova, kako Albanci koče pregovore…

“Srbija je bezuslovan lider na Balkanu, ključni partner Rusije u regionu. Jak ekonomski i spoljnopolitički položaj zemlje se temelji na pažnji njenog rukovodstva prema očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, čvrstoj privrženosti vojnoj neutralnosti i viševektorskoj diplomatiji, posvećenosti pitanjima socijalnog i privrednog razvoja. U sadašnjim nimalo lakim uslovima posebno je važan odgovoran pristup Beograda saradnji sa susednim državama, koja, između ostalog, uključuje pomoć u sprovođenju vakcinacije protiv virusa KOVID-19. Sigurni smo da takva politika doprinosi jačanju stabilnosti u ovom delu Evrope”.

Hoće li Vladimir Putin posetiti ove godine Srbiju, kako se pominje u javnosti?

“Tokom posete šefa diplomatije Srbije Nikole Selakovića Moskvi 16. aprila potvrđen je poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da poseti Beograd. Čim dozvole epidemiološke prilike, termin posete će biti usaglašen diplomatskim putem”.

Nezaobilazna tema je Kosovo. Kako iz Moskve gledate na kosovsko pitanje, ima li naznaka kad i kako će biti rešeno?

“U potpunosti delimo stav Beograda o rešavanju kosovskog pitanja. Sigurni smo da rešenje mora da se traži u okviru međunarodnog prava, putem pregovora na osnovu temeljne Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Glavnu prepreku vidimo u nekonstruktivnoj liniji Prištine i njenih zapadnih mentora, kao i u tome da kosovski Albanci ne ispunjavaju ranije postignute dogovore uz posredovanje Brisela, pre svega, o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Smatramo da dijalog o Kosovu treba da se odvija bez nametanja rokova i oblika rešenja. Naravno, takav proces će zahtevati vreme. Najvažniji je njegov kvalitet, odnosno usmerenost ka kompromisu i vidljivom poboljšanju situacije u pokrajini”.

Ulaze li Rusi u pregovore, kako se sporadično pominje u javnosti? U kom formatu bi to bilo moguće?

“Kao stalni član SB UN, Rusija je aktivno angažovana u stabilizacione napore oko Kosova. Umnogome zahvaljujući principijelnom stavu Moskve, kosovska tematika je i dalje na dnevnom redu SB UN. Konačno rešenje ne može biti doneto bez SB UN, kao glavnog mehanizma očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, samo na taj način je moguće garantovati njegovu pravičnost, uravnoteženost i održivost. Što se tiče drugih mogućih formata ruskog učešća, kako je nedavno ponovo naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, bili bismo spremni da razmotrimo bilo koju inicijativu srpske strane po tom pitanju”.

Poznavalac ste regiona. Kako gledate na tzv. non-pejper dokument, pripisan slovenačkom premijeru Janezu Janši?

“Navodno pripremljen u Ljubljani, neformalni dokument koji, uzgred, ima veoma provokativan sadržaj, jeste simptomatičan. Aktivna rasprava o njemu potvrđuje da na Balkanu i dalje ima problema zbog jednostranih koraka ranije preduzetih mimo postojećih mehanizama za rešavanje kosovskog pitanja, kao i pitanja u BiH. Narodi regiona treba da odlučuju o svojoj sudbini kroz konstruktivan dijalog, shodno međunarodnom pravu, bez spoljnog mešanja. U BiH sve odluke treba donositi u skladu sa mirovnim sporazumom iz 1995”.

Izvor: Srpski telegraf

Comments

Pročitaj još