• Početna>
  • Vesti>

Večernje sa iznošenjem plaštanice u 15h u hramu Sv. Dimitrija

Foto: Radio Mitrovica sever

Večernja služba sa iznošenjem plaštanice, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici će početi u 15h.

Obzirom da je Veliki petak dan najveće tuge za hrišćanski svet, jer je raspeto Jagnje božje, od danas pa do vaskršnje nedelje, ne oglašavaju se crkvena zvona, već se verujući narod na molitvu poziva klepalom.

Prema narodnom predanju, danas se ne veseli, ne peva, a poste čak i oni koji koji nisu držali Veliki časni post, najstroži u godini.

Domaćice na današnji dan farbaju jaja, kako bi njime u najveću Nedelju u godišnjem vencu, sa ukućanima spremno dočekale radosnu vest o vaskrsenju Spasitelja. Naše domaćice najčešće jaja farbaju u crvenoj boji i lukovini.

Današnja trpeza u pojedinim krajevima nema ništa crvene boje niti bilo šta kiselog ukusa, zbog toga što crvena boja simboliše Hristovu nevino prolivenu krv, a njegove žive rane, zasipane su sirćetom.

Nakon večerenje službe, služi se Statije, tj. Hristovo opelo. Plaštanica se nakon ophoda oko hrama, polaže na svečano ukrašen sto sa gerlandama, a vernici se klanjaju i celivaju je. Potom se klečeći provlače ispod stola u veri da će tako cela godina, do narednog Vaskrsa, proteći zaštićena blagoslovom Raspetog Hrista.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još