• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Mislim da nije Angelina Ajnhorst autorka non pejpera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da potvrdi da je autorka poslednjeg non pejpera izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst, jer je uveren da to nije ona uradila.

Na pitanje novinara da li može da potvrdi da je Ajnhorst autorka poslednjeg non pejpera i ako jeste koja je težina tog nezvančnog dokumenta, Vučić je rekao:

“Ne mogu to da potvrdim, jer mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajnhorst i uveren sam da ona to nije uradila”.

Mediji su ovih dana spekulisali ko bi mogao biti autor non koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa “međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta”, i široka autonomija za Srbije na KiM.

Objavljivanje non pejpera strategija nekih bližih Prištini

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd pažljivo analizira “non pejper” o rešenju za KiM, ali da o detaljima ne može da govori, te istakao da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju KiM bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom “non pejpera”, i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne žnači da je rešenje dobro.

“Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost… Plašim se da je objavljivanje ”non pejpera” bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu”, rekao je Vučić.

On je dodao da nije od onih koji će da psuje i govori loše o idejama i dokumentima, dok to dobro ne prouči. Beograd, kaže, sve to analizira, izvlači zaključke, i zato smo i pripremljeni.

“Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na KiM, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese”, rekao je Vučić.

Dodao je da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

Izvor: Tanjug, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još