Petković uputio pismo međunarodnim misijama na KiM da tokom praznika obrate pažnju na bezbednost vernika i objekata SPC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je povodom predstojećeg praznika Vaskrsa, uputio pismo međunarodnim misijama koje deluju na teritoriji Kosova i Metohije a u kome na njih apeluje da tokom dana u kojima pravoslavni vernici obeležavaju najveći hrišćanski praznik, posebno obrate pažnju na bezbednost u srpskim sredinama u pokrajini.

Kako stoji u dopisu, od njih se očekuje da deluju preventivno i preduzmu adekvatne mere iz svoje nadležnosti na zaštiti objekata Srpske pravoslavne crkve i vernika tokom Vaskrsa.

“Tokom predstojećeg praznika, na Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku Subotu, kao i na sam dan Vaskrsa u nedelju, pravoslavni vernici tradicionalno odlaze u verske objekte u svojim sredinama. Smatramo neophodnim da tokom predstojećeg velikog praznika Vaskrsa, kao i tokom dana koji mu prethode, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji bezbednosnu pažnju podignete na viši nivo i preduzmete adekvatne mere na zaštiti srpskog stanovništva i objekata Srpske pravoslavne crkve” navodi se u pismu koje je Petković uputio misijama Unmik, Euleks, OEBS i Kancelariji Evropske unije na Kosovu i Metohiji.

U svom dopisu, Petković je posebno istakao zabrinutost zbog učestalih napada na objekte SPC i vernike na Kosovu i Metohiji u prethodnom periodu i stoga ukazuje na neophodnost preduzimanja i preventivnih mera na njihovoj zaštiti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments