• Početna>
  • Vesti>

Stejt department: Opasne spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Američki Stejt department ocenio je da postoji opasnost da, kako je navedeno, “neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu” i da se time “prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti”.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je u ponedeljak u saopštenju, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, naveo da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad, kako je istakao, na “sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja temelje za dugotrajnu saradnju i prosperitet”.

“Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu, kako bi rešile tehnička i politička pitanja”, istakao je Prajs.

On je dodao da će Vašington raditi sa Beogradom i Prištinom na primeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju “pune normalizacije”.

Prajs je naveo da Vašington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročan cilj celovite, slobodne i mirne Evrope”, poručio je Prajs.

On je naglasio i da su SAD rešene da pomognu zemljama u regionu da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, ostvare klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj prinudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Prajs je naveo da Vašington želi da pomogne regionu da se razvija i bude prosperitetan, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od, kako je navedeno, “malignih praksi Kine”.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da SAD ceni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbednosti, ukljucujuci ona sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom i dodao da Vašington namerava da dodatno ojaca tu saradnju kroz obuku, vežbe i nabavke.

Prajs je rekao i da Vašington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbedi status kandidata za članstvo u EU.

On je naveo da SAD nastavljaju da podržavaju važnu ulogu Kancelarije Visokog predstavnika u BiH.

Agencija Rojters prenela je da među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-pejper”, u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje tzv. Kosova i Albanije.

Rojters navodi da je video taj dokument, ali da nije mogao nezavisno da proveri njegovu autentičnost i citira izjavu portparola predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji je poručio da je Evropska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug, Rojters

Comments

Pročitaj još