• Početna>
  • Vesti>

Vejvoda o dijalogu Beograd-Priština: Status kvo nije rešenje

Mišljenje člana bečkog Instituta društvenih nauka Ivana Vejvode o “statusu kvo” u dijalogu Beograda i Prištine je da to nije rešenje i da bi trebalo da se zna put kojim će se ići dalje, prenosi Tanjug.

Na onlajn međunarodnoj konferenciji “Srbija, Zapadni Balkan i zapadne integracije u vremenima izazova”, koju organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku Ambasade SAD, Vejvoda je rekao da svi znaju mada se, kaže “to ne izgovara, mada neki i izgovaraju”, da će Srbija, kada dođe pred vrata za ulazak u EU, morati da prizna nezavisnost Kosova.

“Jasno je da bez Amerike ta stvar ne može da se reši. Sada imamo najproevropskiju američku administraciju koja poznaje teren i aktere. I jedna i druga strana moraju da budu mnogo angažovanije”, rekao je Vejvoda.

Podsetio je na reči Ketrin Ešton da je važno šta obe strane žele i da ne treba nametati rešenje, jer ono ne bi trajalo ni pet minuta.

“Da li želimo da budemo u tom nekom tihom neprijateljstvu sa Albancima? Zato je poruka koja dolazi sa vrha izuzetno bitna da idemo ka nekoj normalizaciji, možda i međukorak scenario dve Nemačke u kojem će Srbija dozvoliti da Kosovo ima stolicu u UN, a da ga nećemo priznati…Da li je to realno ili ne, teško je svima nama da procenimo zato što odlučuju oni koji su na vrhu”, rekao je on.

Taj problem treba rešiti i zato je, kaže, na onima koje građani biraju da vode zemlju da nađu najcelishodnije rešenje koje je mirno, ali i koje prihvata realnost.

Vejvoda je ukazao i da je država Srbija u velikoj meri zakasnila u vezi sa evropskim integracijama, jer se posle petootkobarskih promena očekivalo da će sve to ići brže i da će Srbija uspeti da uhvati korak još sa Hrvatskom.

“I Angela Merkel je pre godinu-dve rekla da se krećemo puževim korakom. To mi ovde znamo i treba mnogo više da uradimo. Ako je aršin broj otvorenih i zatvorenih poglavlja – veoma je mali”, primetio je Vejvoda.

S druge strane Evropa i Zapad, kaže, moraju mnogo više da se uključe u infrastrukturne investicije, jer su ušli treći igrači, kao što su Kina, Rusija, UAE.

“Moramo kritički reći i da je Evropa usporila, odnosno nije uradila ono što je trebalo da bude prisutnija, ne samo kroz važne posete političara, kroz razne oblike podrške vladi, jačanju vladavine prava, nego i kroz ‘cigle, beton i cement’. To je dalo prostor za druge”, rekao je Vejvoda.

Ukazao je na to da je Srbija okružena članicama EU i NATO i da je pitanje kada će biti deo toga, a to je ono što, kako kaže, Amerikanci nazivaju “nedovršen posao u Evropi”.

U tom smislu je naveo da je inicijativa tri lidera (“mini Šengen”) veoma važna, te da su pitanja o tome da li je to zamena za EU, izlišna.

“Dok čekamo i radimo ‘domaće zadatke’, važno je da i mi sami iskazujemo inicijativu da se ponašamo evropski”, poručio je Vejvoda.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još