Vučić: Spremni na dijalog, razumeli smo Kurtijeve poruke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema. Razumeli smo Kurtijeve poruke, rekao je Vučić.

Vučić je, u izjavi Tanjugu istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

“Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije”, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji preavni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice, na šta smo naučili.

“Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region”, rekao je predsednik.

Vučić je, koji je večeras u Briselu večerao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

O glasanju Kurtija u Albaniji

Predsednik Vučić naglasio je da razume sve poruke koje svojim izjavama i delima šalje  Kurti, od glasanja na izborima u Albaniji, do zahteva o ratnoj odšteti od Srbije, ali da to nikako nije konstruktivan pristup, kao i da tim porukama nije fasciniran.

Vučić je, na pitanje koje su njegove pozicije i cilj Kurtija, odgovorio da ne mora on ništa da objašnjava i da napada Kurtija ili bilo koga, jer je dovoljno da se sve reči i dela stave na papir.

“Glasate u Albaniji. Dobar signal. Jasno je svima, i nama i u svetu, šta želite da kažete. Kažete da želite ratnu odštetu od Srbije, razumeli smo šta želite da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid, iako ne možete jer niste suverena država, možda preko Albanije, ili neke treće zemlje, jasna nam je i ta poruka”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako neko želi da kaže da je to konstruktivan pristup – nije, ali dodaje da ipak zbog toga ne bi trebalo da se previše sekiramo.

“Imamo mnogo da radmo, da uradimo za zemlju. Osim energetike, ne vidim da imamo ozbiljnijih problema, i po pitanju bezbednosti našeg naroda i drugih stvari. A, te njihove političke vratolomije, za unutrašnju političku upotrebu… Niko time nije naročito fasciniran”, rekao je Vučić.

Izvor i foto: Tanjug

Comments