• Početna>
  • Vesti>

Petković uručio ključeve stanarima nove zgrade u Bošnjačkoj mahali: Svaki novi prag je temelj opstanka Srba na KiM

Stambeno nezbrinute porodice iz Kosovske Mtrovice, njih 12, dobile su danas krov nad glavom u novoj stambenoj zgradi u ulici Oslobođenja, u Bošnjačkoj mahali. Budućim stanarima ključeve su uručili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Petković je ovom prilikom obišao novi stan porodice Klajić koja današnji praznik slavi kao krsnu slavu.

“Za poklon, od države Srbije, dobili su stan, kao i ostalih 11 porodica, ovde u ovoj zgradi. Prošle nedelje podelili smo još 12 stanova, posle obilaska ove zgrade, idemo da položimo kamen temeljac za još tri zgrade, a ukupno, do kraja godine, izgradićemo još 15 stambenih zgrada, u ukupnom iznosu od 650 miliona dinara” najavio je Petković.

Direktor Kancelarije je dodao da je upravo to politika države Srbije – da gradi, stvara i čuva mir jer kako je naglasio, svaki novi krov, prag i dom, jesu temelj opstanka srpskog naroda na KiM.

“Tu smo da zajedno gradimo, pre svega budućnost jer je budućnost na ovoj prelepoj dečici, jer to onda govori da smo svoji na svome i da želimo da živimo u miru u budućnosti” poručio je Petković.

Klajići kažu da će ovu Lazarevu subotu pamtiti kao najznačajniju.

“Presrećni smo. Nakon deset godina života pod kirijom, ovo nam mnogo znači. Ovo je najlepši poklon za slavu” kažu Klajići.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić podsetio je da je u Kosovskoj Mitrovici od Božića do sada podeljeno 98 stambenih jedinica, što je zasluga države Srbije.

“U kontinuitetu nastavljamo sa izgradnjom novih stambenih jedinica. Podrška iz Beograda i podrška direktora Petkovića, jasan je pokazatelj da budućnost naših mališana i bolje prilike se stvaraju u Kosovskoj Mirovici” rekao je Spirić i dodao da ovdašnja lokalna samouprava rešava probleme svih zajednica.

U nastavku posete Kosovskoj Mitrovici, Petković je sa Spirićem položio kamen temeljac za još jednu stambenu zgradu u ulici Bore Stankovića, u Bošnjačkoj mahali. Prema najavama, do kraja 2021. u Kosovskoj Mitrovici biće sagrađeno još sedam stambenih zgrada, namenjenih mladim bračnim parovima, stambeno nezbrinutim licima i interno raseljenima.

Kako je u martu najavljeno iz Kancelarije za KiM,  ove godine biće izgrađeno novih 180 stanova namenjenih interno raseljenim licima, socijalno ugroženim kategorijama i mladim bračnim parovima. U Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku biće izgrađeno 15 novih stambenih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata, Pored stanova koji se grade, u okviru stambenog zbrinjavanja grade se i porodične kuće i zbrinjava srpsko stanovništvo na teritoriji celog Kosova i Metohije.

Stambeno se zbrinjavaju interno raseljena lica i socijalno ugrožene kategorije, a poseban fokus Kancelarije je, kako kažu iz Kancelarije, na stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova koji bi da ostanu na KiM i tu osnuju porodicu.

U nastavku posete Kosovu I Metohiji,  u selu Donje Močare, u opštini Kosovska Kamenica, Petković će obići dve socijalno ugrožene porodice – porodicu Miloša Ivkovića, samohranog oca sa četvoro dece i četvoročlanu porodicu Krste Stojkovića sa dvoje dece, u kojoj niko nije zaposlen.

Na kraju prvog dana posete Kosovu i Metohiji, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će u selu Bostane, opština Novo Brdo, u crkvi Presvete Bogorodice, prisustvovati osvećenju vrbovih gračanica, povodom praznika Lazareva subota – Vrbica, nakon čega će se družiti sa decom u porti crkve.

Drugog dana posete Kosovu i Metohiji, u nedelju, 25. marta, u manastiru Visoki Dečani, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković prisustvovaće Svetoj Liturgiji povodom praznika Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti.

Nakon Liturgije, direktor Petar Petković i iguman manastira, arhimandrit Sava, obići će manastirski posed.

Posetu Kosovu i Metohiji Petković će završiti obilaskom novoizgrađenog vrtića u selu Jažince, u opštini Štrpce.

Napominjemo da će sve navedene aktivnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti sprovedene u skladu sa propisanim merama, zbog trenutne epidemiološke situacije, prouzrokovane virusom Kovid 19, navodi se u saopštenju.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još