Vučić s Masom: Nama je potreban mir sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa.

Predsednik Vučić rekao je da je za Srbiju veoma važno da istakna činjenicu da ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom.

“Želeo bih da ukažem na značaj naših odnosa sa Berlinom, ne postoji nijedan ekonomski partner kao što je Nemačka. Čak i u vreme korone, imali smo rast trgovinske razmene.  Pre nekoliko godina 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas čak 70.000”, naglasio je Vučić i dodao da su to ozbiljne kompanije, koje menjaju svest naših ljudi.

Naglasio je da je zahvalan i kancelarki Merkel zbog pomoći Srbije u svim oblastima.

“Nećemo zaboraviti mnogo toga što je ona uradila za nas”, poručio je Vučić.

Rekao je da se na današnjem sastanku govorilo i o Kosovo i Metohiji.

“Nemačka je, kao što znate priznala nezavisnost i Nemačka podržava nastavak dijaloga, za koji je Srbija spremna. Srbija želi da se dođe do kompromisnog rešenja i smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje jer njega neko uvek može da odmrzne. Nama je potreban mir sa Albancima”, rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da “iako smo na suprotnim stranama jer je Nemačka priznala Kosovo, mi želimo da pronađemo kompromisno rešenje”.

“Ne želimo zamrznuti konflikt jer uvek neko može da ga odmrzne. Želimo saradnju sa Albancima i rešavanje svih međusobnih pitanja. Nama je cilj da sa Albancima gradimo mir i u narednih 100 godina, a suština je da sada izgradimo dobre odnose. Tražimo ispunjenje svih potpisanih dokumenata, odnosno Briselskog sporazuma”, kaže Vučić i dodaje da Srbija ne želi teritorije susednih zemalja već želi da bude sve jača ekonomski.

“Moramo da čuvamo mir, teritoriju, ekonomiju, kulturu i sport, ali i ostale sfere života, a da nam uvek bude glavni cilj ekonomski rast u Srbiji”, naglasio je predsednik.

Vučić je dodao da se na sastanku razgovaralo o vladavini prava kao ključnoj temi, i navodi da očekuje od Srbije da će tek videti sve bolje rezultate u ovoj oblasi.

Kako je naveo Vučić, govorili i su o usklađenosti naše spoljne politike sa EU.

“Ukazao sam Masu na probleme sa kojima se Srbija suočava. Za nas je saradnja sa Nemačkom od presudnog značaja i verujem da može da bude još veća jer za nas ne postoji veći i značajniji partner na nivou Evropske unije”, istakao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, razgovarali su i o uticaju virusa korona i dodao da veruje da ćemo uspeti da pobedimo tog stvarnog neprijatelja i da se vratimo stvarnom životu.

Izvor Kosovo Online


Comments

Pročitaj još