• Početna>
  • Vesti>

Popović: Briselski sporazum ugovorna obaveza Beograda i Prištine

Intenzivni pokušaji Prištine da revidira Briselski sporazum i izbegne formiranje Zajednice srpskih opština u direktnoj su koliziji sa svim sporazumima postignutim u pregovaračkom procesu, saopštio je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

“Nema tog pojedinca u Prištini, a to svakako nije portparol takozvane Vlade, koji je vlastan da po svom nahođenju tumači sporazum i njegove odredbe” navodi Popović.

On dodaje da izjava da Zajednica srpskih opština ne može biti monoetnička je potpuno neosnovana i predstavlja svojevrstan nonsens jer je ZSO upravo i dogovorena kao institucionalni oblik ostvarivanja prava srpskog naroda na KiM.

Popvić navodi da je Briselski sporazum ugovorna obaveza između Beograda i Prištine i kao takav, neispunjavanje određenih odredbi od strane Prištine, za sobom treba da vuče i određene sankcije.

Formiranje Zajednice srpskih opština jasno je definisano u šest tačaka Briselskog sporazuma i ona podrazumeva organizaciju sa jasnim izvršnim ovlašćenjima, upravljačkom i etničkom strukturom i tu pregovora nema, ističe Popović.

“Potpisano mora da se sprovede, potpis na Briselskom sporazumu mora da se poštuje, a sve naknadne “pameti”u Prištini da prihvate realnost sporazumne obaveze” zaključuje se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igora Popovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još