• Početna>
  • Vesti>

Mojsilović: Izgradnja baze na severu Kosova izaziva zabrinutost, pratimo situaciju

Načelnik Generalšta Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović izjavio je da „planovi takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za izgradnju baze na brdu Crnuša s pravom izazivaju zabrinutost srpskog stanovništva“, kao i da „Vojska Srbije i bezbednosne službe Srbije prate situaciju na terenu“.

„Jednostrano preduzete mere i aktivnosti privremenih institucija samouprave u Prištini ne doprinose bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, a posebno na severu pokrajine gde je većinsko srpsko stanovništvo“, rekao je Mojsilović, za današnji list Politika, u intervjuu povodom Dana VS, 23. aprila.

Kako je još rekao, „nedopustivo je prisustvo lica naoružanih ‘dugim cevima’ i teškom opremom na severu bez saglasnosti Kfora i predstavnika Srba“.

On je rekao i da VS „blisko saradjuje sa Kforom, koji, u skladu sa Rezolucijom 1244 (saveta bezbednosti UN) i potpisanim sporazumima, VS prepoznaje kao jedinog partnera u obezbedjivanju administrativne linije i garanta bezbednosti za srpsko stanovništvo na KiM, kao i zaštitu našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasledja“.

„Saradnja VS i Kfor od ključnog je značaja za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i bezbedno i sigurno okruženje, kako u pokrajini, tako i u zahvatu administativne linije“, rekao je Mojsilović.

Izvor Danas/RKM

Comments

Pročitaj još