Mas: Dijalog već postoji, ne mora da bude resetovan

VUCIC MAS SASTANAK

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas da dijalog o Kosovu već postoji i da ne mora da bude resetovan, kao i da je sada pravi trenutak da se nastavi i da se, kako je rekao, vlade obe zemlje posvete sprovođenju i potvrde sve što je do sada dogovoreno.

“Mi bismo vrlo rado bili spremni i jesmo spremni da učestvujemo i da doprinesemo tome. Dijalog već postoji i ne mora da bude resetovan. Svakako će se vlade obe zemlje posvetiti i potvrditi sve ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije, s obzirom da taj konflikt postoji. Ne teba dakle krenutu ispočetka i sve što je bio predmet pregovora u prošlosti treba sada iskoristi, kako bi sada postigli rezultate”, rekao je on.

Mas je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da pregovore sa Beogradom treba resetovati, početi ispočetka i da Priština neće primanjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i na pitanje hoće li Brisleski sporazum biti ispunjen ili ne.

Mas je rekao da je to bila tema njegovih razgovora u Prištini i sada u Beogradu, pre svega zato što se nalazimo u situaciji da su u “obe zemlje bili održani izbori i da su formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom”.

“To je pravi trentak da se nastavi dijalog o normalizaciji i da se postignu rezultati”, naglasio je Mas.

Kaže da Miroslav Lajčak uživa njegovo puno povrenje, kao i podršku Vlade Nemačke.

Mas je istakao da je i u Prištini i Beogradu rekao da je sada važno da se taj dijalog ne vodi radi dijaloga nego da se postignu rezultati i poručio da da obe strane u dijalogu moraju dati svoj doprinos.

Mas: Bićemo vaš pouzdan partner za brže pridruživanje EU

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas istakao je danas u Beogradu da je svestan činjenice da proces normalizacije odnosa sa Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije.

Zbog toga, naglasio je na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka koji posreduju u dijalogu.

Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za doborbit ljudi u regionu, ali i EU, poručio je Mas.

Podsetio je da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje sama brzinu pridružvanja, i dodao da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

Mas je ukazao da je ono što je čuo od predsednika Srbije s tim u vezi kretanje u dobrom smeru i naglasio da su važni rezultati.

Naglasio je da je stekao utisak tokom razgovora u Beogradu da su srpske vlasti potpuno svesne toga.

Nemačka će, prema njegovim rečima, dati svoj doprinos za povećanje brzine u tome.

„Budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner“, poručio je Mas.

On je podsetio da posetu Beogardu planira skoro godinu dana, ali je zbog pandemije i stalnog rasta broja novozaraženih morala biti pomerana.

Sada, dodaje, povoljan je trenutak za posetu.

Rekao je da je i trenutak kada se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva.

„To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspešniji u vakcinaciji biće lakši povratak normalnom životu. Od nedavne posete ministra Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji da se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan“, objasnio je on.

Rekao je da će un narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo EU da isporuči vakcine i Zapadnom Balkanu i to 651.000.

„Krajnje je vreme što smo u tome uspeli. Smatram da je to prekretnica u zajedničkoj borbi protiv ovog virusa“, nagalsio je Mas.

Kazao je da je iza te isporuke spoznaja EU da ona može prebroditi ovu krizu samo ako i susedi budu bezbedni.

„To važi i prevazilaženje ekonomskih i socijalnih psoledica. EU je pripremila, s tim u vezi, paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra. Međutim važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćenja, da postoji povoljno okruženje za investicije, da budu uklonjene sve prekrepe, kako bi efikasno radili na ekonomskom osnaživanju kako u Srbiji, tako i EU“, objasio je on.

Ukazao je da će posle ovog sastanka svečano otvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu, rekavši da se objekat nalazi u srcu grada.

„Novi objekat je vidljiv znak da Nemačka strateški investira u odnose sa Srbijom. To je više od izraza sve dubljeg prijateljstva koje se razvilo prethodnih godina“, istakao je on.

Ukazao je da je doputovao sinoć u Beograd i da je bio u prilici da se uveri kakvi su Srbi divni domaćini.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još