• Početna>
  • Vesti>

Krieziu: Udruženje opština ne može biti etničko, pa ni ZSO

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu kaže da po kosovskom ustavu nijedna opština ne može biti etnička, tako da, kako tvrdi, ni Zajednica srpskih opština ne može biti zasnovana na nacionalnoj osnovi.

“Premijer Kurti više puta je rekao da član 42 ustava Kosova definiše slobodu udruživanja. Asocijacija opština sa srpskom većinom ne može biti etnička. Štaviše, postoji odluka ustavnog suda koja to praktično onemogućava”, rekao je Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.

On je dodao da je zaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju ”predao neka dokumenta u vezi sa napretkom dijaloga” u vreme dok je Kurti bio kandidat za premijera na izborima 14. februara ove godine.

“Mi nismo protiv dijaloga, ali on mora biti s utvrđenim i evidentnim principima”, kaže Krieziu, prenosi Kosovo onlajn.

On je dodao da će vrlo pažljivo raditi na otklanjanju štete koju su u dijalogu sa Srbijom pričinile bivše vlade i da će se pobrinuti da u ovom procesu više ne bude grešaka.

“Prethodne vlade stvorile su pogrešnu percepciju i utisak da je Kosovo spremno na kompromise, koji prevazilazi ono što se dugo smatralo najvećim kompromisom, od kojih je najveći Ahtisarijev paket”, naglasio je Krieziu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još