• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Zajednica srpskih opština obaveza kao prethodno pitanje

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, ocenjuje za RTS da postoji interes da se dijalog Beograda i Prištine nastavi ali da je veoma važno kakva je sudbina Briselskog sporazuma i da je ZSO obaveza kao prethodno pitanje. Što se tiče međustranačkog dijaloga, kaže da je veoma važno da počne i ističe da je jedina formula – učešće na izborima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se sledeće nedelje u Briselu, saznaje prištinski portal “Demokracia.com” iz međunarodnih izvora. Vučić i Kurti će, nakon posete Briselu, narednih nedelja boraviti u zvaničnoj poseti Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Zoran Milivojević za Jutarnji program navodi da je i sam predsednik Vučić ovih dana najavio dve važne posete Briselu i da ćemo imati, kako je ocenio, verovatno već danas, sutra potvrdu da li je to što je objavljeno.

S druge strane, dodaje,  u Briselu se inače za za 10. maj priprema jedan ozbiljan sastank gde će na dnevnom redu biti tema Zapadni Balkan. Ocenjuje da je jasno da postoji interes da se taj dijalog obnovi.

Milivojević smatra da su formiranjem privremenih institucija u Prištini stvoreni uslovi da se taj dijalog nastavi. Kaže da od prvog sastanka ne treba ništa ekskluzivno očekivati i da će, on pre svega, biti posvećen formalnom nastavku dijaloga i utvrđivanju platforme.

“Imajući u vidu kakva je pozicija Prištine, Kurtija, Osmani, mislim da će biti jako teško da se formira nekakva platforma, oni nastupaju s maksimalističkih pozicija koje za srpsku stranu nisu prihvatljive. Dakle, ne možemo razgovarati o statusnim pitanjima, već o normalizaciji i nastaviti tamo gde je ranije zaustavljeno”, izričit je Milivojević.

Dodaje i da je veoma važno kakva je sudbina Briselskog sporazuma. Misli da Srbija neće prihvatiti da ta priča ne bude završena, da Zajednica srpskih opština mora da se formira ukoliko se očekuje da se dijalog nastavi na jedan normalna način. Naglasio je da ta vrsta obaveze ostaje kao prethodno pitanje.

Uloga Francuske veoma važna

Milivojević ukazuje i da je francuski predsednik Emanuel Makron, već izrazio svoj interes da se ta država aktivno uključi u dijalog.

“Predsednik Vučić je bio u Parizu. Mislim da su ti razgovori bili konstruktivni i da Makron poziva u posetu i Kurtija. Prema tome, očigledno je da Francuzi imaju nameru da se aktivnije uključe i da, i kao posrednici doprinesu da taj dijalog krene”, navodi diplomata.

Dodaje da uloga Francuske može biti veoma važna i da mi to pozdravljamo. 

Naglasio je da je suština priče u stavu Prištine koji je isključiv, neprihvatljiv onakav kakav je i da ukoliko Međunarodna zajednica, posebno onaj deo koji podržava Prištinu, bude aktivnija u pritisku da se od takve platforme odustane, onda možemo imati i kvalitetniji proboj u dijalogu i bolje rezultate.

Što se tiče politike Vašingtona smatra da ostaje ono što je već poznato posle inauguracije nove administacije Džoa Bajdena, dijalog se vraća na onaj model, ranije administracije predesednika Obame.

“Dijalog će voditi EU a Amerikanci će učestvovati u tome kao korektori posmatrači. Ono što je bitno u celoj stvari je očekivanje, da će se dijalog završiti međusobnim sporazumom koji podrazumeva međusobno priznanje. Dakle kad je reč o Americi ništa novo, i to je američki stav”, ukazuje Milivojević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još