• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubila 32 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 2.965 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.965 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 15.562 testirana uzorka. Od posledica kovida 19 preminule su 32 osobe.

Na bolničkom lečenju je 6.512 pacijenata, od kojih je 219 na respiratoru, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije, u Srbiji su registrovana 667.937 slučajeva korona virusa, a od posledica infekcije preminulo je 6.058 osoba.

Procenat smrtnosti je 0,91 odsto.

Testirano je ukupno 3.711.555 ljudi.

U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija “Fajzer” vakcinom bez zakazivanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Manje je prvih pregleda u kovid ambulantama, i više otpusta nego prijema na bolničko lečenje, kao i novo-otkrivenih slučajeva. 

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula je beba stara devet dana, zaražena koronavirusom, koja je u veoma teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu. 

Iako brojke pokazuju da situacija sa koronavirusom bolja, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović poručuje da bismo dostigli kolektivni imunitet neophodno je zaustaviti širenje virusa i imati kontinuitet u vakcinaciji.

Sličnog stava je i epidemiolog Predrag Kon koji je rekao da od nas zavisi kojom će brzinom padati broj novoobolelih, a da onda automatski dolazi do većeg popuštanja mera. Istakao je da moramo da koristimo zaštitne maske mnogo više nego sada, dok ne dođemo do visoke vakcinisanosti, koja sasvim sigurno obara aktivnost koronavirusa. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još