• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Srpska baština ugrožena na celom Kosovu, ne samo u Dečanima

Foto: Kim (arhiva)

Povodom odluke ugledne evropske nevladine organizacije za kulturnu baštinu Europa Nostra, od 8. aprila 2021. da uvrsti manastir Visoki Dečani, pored nekoliko drugih kulturno-istorijskih objekata u Italiji, Austriji, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Grčkoj u ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, oglasio se vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije saopštenjem u kome naglašava da je posredi organizovana kampanja koju sprovode kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva na Kosovu (među kojima su neke od ranije poznate po ekstremnom nacionalizmu) i deo medija.

“Cilj ove kampanje jeste da se EUROPA NOSTRA prikaže kao organizacija koju sunavodno instrumentalizovali Vlada Republike Srbije i SPC čime se dodatno još više ugrožavaju svetinje naše Crkve na Kosovu i Metohiji, posebno manastir Visoki Dečani” stoji u saopštenju vladike Teodosija.

“Najpre se 18. marta 2021. pojavilo pismo upućeno organizaciji Europa Nostra od strane sadašnjih vodećih ličnosti kosovskih institucija (Albina Kurtija i Vjose Osmani), koje je u javnost pustio novi ministar kulture Hajrula Čeku. Potom je u subotu, 16. aprila usledilo ijavno pismo 40 albanskih organizacija civilnog društva na Kosovu, koje oštro kritikujuodluku organizacije EUROPA NOSTRA, iznoseći optužbe da upisivanje manastira Visoki Dečani na evropsku listu sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa stvara „lažan odraz stvarnosti na Kosovu“ i da podaci o nominaciji „uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija“. Ove organizacije tvrde da su „već prepoznate univerzalne vrednosti objekata koje je UNESKO stavio na Svetsku listu kulturne baštine“, a da pritom nijednom rečju ne pominju da su sva četiri naša spomenika UNESKO još od 2006. godine na listi „Svetske baštine UNESKO u opasnosti“ i da je manastir Dečani i dalje pod vojnom zaštitom KFOR-a zbog realnih bezbednosnih rizika” navodi se u daljem tekstu.

Vladika napominje da kao Episkop raško-prizrenski i dugogodišnji iguman manastira Visoki Dečani (od 1992 do 2011.) oseća potrebu da se javno oglasi i izrazi najdublju zabrinutost, jer se kako ističe ” višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji sada nastavlja agresivnim institucionalnim i političkim pritiskom kosovskih institucija, kao i negativnom medijskom kampanjom protivnaše Crkve, a posebno manastira Visoki Dečani.”
“Manastir Visoki Dečani, kao jedan od najvažnijih spomenika UNESKO u ovom delu Evrope, Europa Nostra svrstala je ove godine među sedam najugroženijih spomenika kulture, pre svega imajući u vidu da ga je kao ugroženog prepoznao sam UNESKO. Cilj ove odluke nije politički motivisan (jer su među objektima i spomenici iz više evropskih zemalja) već iskrena namera da se podstakne bolja zaštita i tolerantniji odnos prema ovom značajnom spomeniku i svetinji SPC. Uostalom, kulturna baština treba da zbližava, a ne razdvaja ljude. Manastir Visoki Dečani ipak je 21 godinu pod jakom zaštitom međunarodnih snaga KFOR-a, posebno italijanskog kontingenta, koji neprekinuto svo ovo vreme čuva ovaj manastir” saopštio je episkop Teodosije.

Vladika Teodosije podseća da su Visoki Dečani trenutno jedini verski objekat na Kosovu i Metohiji pod zaštitom KFOR-a, ali i jedini verski objekat i spomenik UNESKO u Evropi pod ovakvom vojnom zaštitom.

“To zasigurno nije bez razloga” napominje vladika i dalje u tekstu hronološki navodi sve incidente koji su se u proteklih dvadeset godina dogodili u Dečanima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Eparhija raško – prizrenska

Comments

Pročitaj još